Terveydenhuolto

Lääkärit ilman rajoja: Humanitaarisen avun tarve Sudanissa on valtava

Sota vaarantaa miljoonien ihmisten hengen.

Sari Kosonen

Vuosi sitten alkanut sota Sudanin armeijan (SAF) ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen välillä vaarantaa miljoonien ihmisten hengen. Humanitaarisen avun turvallinen pääsy Sudaniin on mahdollistettava kiireellisesti, vaatii Lääkärit ilman rajoja -järjestö.

– Ihmiset Sudanissa kärsivät suunnattomasti, sillä asuinalueilla ja kylissä käydään raskaita taisteluja. Terveydenhuoltojärjestelmä ja peruspalvelut ovat suurelta osin romahtaneet tai tuhoutuneet. Vain 20–30 prosenttia Sudanin terveydenhuoltojärjestelmästä on toiminnassa, joten terveydenhuoltopalvelujen saatavuus on erittäin rajallista eri puolilla maata, sanoo Jean Stowell , Lääkärit ilman rajoja -järjestön Sudanin operaation johtaja tiedotteessa .

Taistelujen läheisyydessä olevilla alueilla järjestö on hoitanut potilaita, jotka ovat loukkaantuneet väkivaltaisuuksissa. Potilailla on sirpalehaavoja, räjähdys- ja ampumavammoja sekä harhaluotien aiheuttamia vammoja.

Huhtikuun 2023 jälkeen järjestön tukemat terveydenhuollon toimipisteet ovat vastaanottaneet yli 22 800 traumapotilasta ja suorittaneet yli 4600 kirurgista toimenpidettä, joista monet liittyvät Khartumissa ja Darfurissa tapahtuneisiin väkivaltaisuuksiin.

YK:n mukaan yli kahdeksan miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan ja siirtymään kotiseudultaan useita kertoja. Arviolta puolet maan väestöstä, 25 miljoonaa ihmistä, on humanitaarisen avun tarpeessa.

Sudanin hallitus on jatkuvasti estänyt humanitaarisen avun toimittamista erityisesti alueille, jotka eivät ole sen valvonnassa. Se on myös järjestelmällisesti evännyt humanitaaristen työntekijöiden liikkumiseen tarvittavia lupia ja viisumeita sekä estänyt tarvikkeiden toimittamista rintamalinjojen yli.

Lue lisää: Avun toimittaminen Sudanissa vaikeaa

Vaikeasti tavoitettavilla alueilla, kuten Darfurissa, Khartumissa tai Al Jazirahissa, Lääkärit ilman rajoja on usein ainoa tai yksi harvoista läsnä olevista kansainvälisistä humanitaarisista järjestöistä. Myöskään helpommin saavutettavilla alueilla apu ei ole riittävää.

– Lääkärit ilman rajoja kehottaa sodan osapuolia noudattamaan kansainvälistä humanitaarista oikeutta, suojaamaan siviilejä ja päästämään humanitaarisen avun kaikille Sudanin alueille, sanoo Suomen toimiston toiminnanjohtaja Linda Konate.

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030