Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e43378 www.laakarilehti.fi/e43378

Lääkäriliitto: Alkoholihaittoja ehkäistävä

Alkoholi aiheuttaa merkittävää kuormitusta suomalaiselle terveydenhuoltojärjestelmälle.

Sari Kosonen

Maailman terveysjärjestö (WHO) nostaa tuoreessa raportissaan esiin pohjoismaiset alkoholin vähittäismyynnin yksinoikeusjärjestelmät tehokkaana tapana ehkäistä alkoholista aiheutuvia haittoja. Euroopassa valtion omistamia alkoholin vähittäismyynnin yksinoikeusjärjestelmiä on Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Färsaarilla.

WHO toteaa, että valtion omistama ja ohjaama myyntijärjestelmä ehkäisee alkoholin terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja tavoilla, jotka ovat tutkimusnäyttöön perustuvia ja kustannustehokkaita. Keskeisiä keinoja ovat myymälöiden lukumäärän ja aukioloaikojen rajoittaminen sekä hintakilpailun ja markkinoinnin hillitseminen. Alkoholimonopoleissa on pystytty myös tehokkaasti toteuttamaan ikärajavalvontaa sekä estämään päihtyneille myymistä.

Alkoholipoliittista sääntelyä viime vuosina purkanut Suomi erottuu muista monopolimaista selvästi. Suomessa käytetään muuta Eurooppaa vähemmän alkoholia, mutta alkoholinkulutuksen aiheuttama tautitaakka on meillä Euroopan keskiarvoa korkeampi. WHO:n raportin mukaan syinä voivat olla muita monopolimaita löysempi alkoholipolitiikka ja humalahakuinen juominen.

– Pelkän alkoholin kokonaiskulutuksen seuraaminen ei anna totuudenmukaista kokonaiskuvaa haitoista, eikä ainoastaan sen perusteella voida tehdä alkoholipoliittisia päätöksiä. Sosioekonomisiin eroihin ja haittojen jakautumiseen koko väestön tasolla tulee myös kiinnittää huomiota. Alkoholin aiheuttamat kustannukset, sosiaaliset haitat ja kuolemat ovat Suomessa merkittäviä, huomauttaa Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Janne Aaltonen tiedotteessa .

WHO:n mukaan tutkimuksista saatu näyttö osoittaa, että vähittäismyynnin yksinoikeusjärjestelmällä on ollut selkeä vaikutus alkoholinkulutukseen ja siihen liittyviin haittoihin. Suomesta tehty tutkimus totesi, että monopolista luopuminen johtaisi yhdeksän prosentin kasvuun alkoholinkulutuksessa ja vähintään 290 miljoonan euron nousuun kustannuksissa.

– Alkoholi aiheuttaa merkittävää kuormitusta suomalaiselle terveydenhuoltojärjestelmälle. Hoitoa joudutaan jo nyt priorisoimaan rankasti, vaikka alkoholiin liittyviä sairaalatapauksia voisi ehkäistä. Nykyisessä terveydenhuollon tilanteessa tulisi panostaa tutkittuihin keinoihin ehkäistä alkoholihaittoja, jotta resursseja voitaisiin ohjata muualle, Aaltonen sanoo.

Pohjoismaissa alkoholimonopoleilla on ollut perinteisesti laaja kannatus ja niiden EU-oikeudellinen asema on perustunut kansanterveyden suojeluun. Nykyiset politiikkamuutokset uhkaavat kuitenkin murentaa perusteet ylläpitää monopolia, jos iso osa tuotteista siirretään päivittäistavarakauppoihin.

– Jo nyt nähdään viitteitä siitä, että nuorten alkoholin kulutuksen myönteinen kehitys on taittumassa. Tällä hetkellä ollaan myös leikkaamassa päihdeongelmien ennaltaehkäisystä. Mikäli monopolista luovutaan alkoholipolitiikan seurauksena, sitä ei saada enää takaisin, korostaa Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen .

– Lastensuojelu ja sosiaalipalvelut ovat jo nyt kriisissä. Suomessa tehdään päihteisiin liitännäinen lastensuojeluilmoitus puolen tunnin välein. Alkoholin saatavuuden lisäämisen kanssa samaan aikaan toteutettavat sosiaalihuollon palvelujen 100 miljoonan euron säästöt tulevat vaikeuttamaan päihdehoidon tilannetta, toteaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian Jenni Karsio .

Lue lisää: Nuorten ahdistuneisuuden ja humalajuomisen samanaikainen esiintyminen ei vähentynyt

Lue lisää: Ennenaikaisia kuolemia voitaisiin ehkäistä nykyistä paremmin

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030