Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e44126, www.laakarilehti.fi/e44126

"Lääkärikoulutus antaa hyvät eväät politiikkaan"

Anestesiaan erikoistuva Reetta Vanhanen tuli juuri valituksi kolmannelle kaudelleen Helsingin kaupunginvaltuustoon.

Hanna Kauppinen

Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimiva Reetta Vanhanen erikoistuu anestesiologiaan Meilahden sairaalassa.

– Vaikka lääkärinä voi tehdä paljon merkityksellistä työtä monien ihmisten elämässä, koen, että politiikan kautta voin vaikuttaa yksittäisten ihmisten lisäksi koko Helsinkiin ja Suomeen.

Vanhanen valmistui lääkäriksi 2016 ja liittyi vihreisiin jo opiskeluaikoina Pekka Haaviston ensimmäisen presidentinvaalikampanjan myötä. Puoluevalintaan vaikuttivat ilmasto- ja luontoarvot sekä sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

– Eniten olen tehnyt poliittista työtä terveydenhuollon ja koulutuksen hyväksi, jo yläkouluikäisenä Nurmijärven kunnan ympäristölautakunnassa nuorisovaltuuston edustajana istunut Vanhanen toteaa.

Lääkärin ammatti on antanut osaamista ottaa nopeasti haltuun laajoja kokonaisuuksia ja perehtyä uusiin asioihin. Olennainen yhdistävä tekijä on myös kyky tehdä päätöksiä ja sietää painetta. Politiikassa hankalimmatkin tilanteet tuntuvat helpommilta, kun niitä vertaa hengenvaarassa olevan potilaan hoitoon.

Molemmat työt ovat myös vahvasti arvopohjaisia.

– Itselleni tärkeimmät arvot eli oikeudenmukaisuus, yhdenvertaisuus, ihmisoikeudet ja empatia, toteutuvat molemmissa tehtävissä. Ihmisillähän voi olla erilaisia henkilökohtaisia vakaumuksia, vaikka aborttilainsäädännön suhteen, mutta lääkärin ammattietiikan on ajettava oman vakaumuksen yli.

Arki vaatii kalenterointia

Vuonna 2017 Vanhanen lähti ensimmäistä kertaa kuntavaaliehdokkaaksi, kampanjoi uutterasti ja pääsi läpi. Jo ensimmäisen kautensa puolivälissä Vanhasesta tuli valtuustoryhmän puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen.

– Se oli aika painava pesti, joka vastasi vähintään osapäivätyötä. Mutta poliittinen työ on aina ollut todella motivoivaa ja palkitsevaa, sillä Helsingissä asiat ovat menneet eteenpäin.

Nyt takana on noin kahdeksan valtuustovuotta, suurin piirtein saman verran kuin vuosia lääkärinä. Vanhanen on tehnyt koko uransa sataprosenttista työtä, lukuun ottamatta kahden vuoden takaista vanhempainvapaata ja lyhyttä 80 prosentin jaksoa. Tohtoriksikin Vanhanen on ehtinyt väitellä.

– Kaupunginhallitus kokoontuu joka maanantai, mutta harva se ilta olen kaupungintalolla. Ajankäyttö vaatii vahvaa kalenterointia. Se, että omat ja puolisoni vanhemmat asuvat lähellä ja koko perhe tukee uraani, mahdollistaa tämän kaiken. Ja totta kai työnantaja on tarjonnut myös joustoja, mitä arvostan paljon, sanoo Vanhanen.

Kaksivuotias lapsi toimii tehokkaana terapiana ja vastapainona välillä rankoillekin poliittisille väännöille.

Osa potilaista tunnistaa

Juridista jääväämistä Vanhanen joutuu harvoin ammattinsa takia politiikassa kokemaan, koska hän edustaa Husia vain rivityöntekijänä. Eniten kahden roolin yhteen sovittelu näkyy siinä, että osa potilaista voi tunnistaa lääkärin poliittisista yhteyksistä ja heillä saattaa olla ennakkokäsityksiä hänestä.

– Arkityössä leikkaussalissa tai teho-osastolla en juurikaan ajattele asiaa, koska olen niin vahvasti ammattiroolissa. Yleensä tunnistustilanteet ovat olleet lämpimiä ja positiivisia, mutta eihän näissäkään kohtaamisissa lähdetä mitään poliittisia sisältöjä ruotimaan.

Aiemmin terveysasemalla työskennellessään Vanhanen veti ensimmäistä eduskuntavaalikampanjaansa ja sai puhelun, jossa vaadittiin perusteetonta reseptiä vetoamalla hänen poliittiseen uraansa. Se on ainoa suora negatiivinen vaikuttamisyritys.

– Lääkärin rooli on yleisesti sellainen, että siinä on ikään kuin turvassa. Lääkärit koetaan auktoriteeteiksi.

Vanhasen oma valtuustoaloite on ollut muun muassa nuorten maksuton ehkäisy Helsingissä, ja hän on ajanut myös lyhytterapioita perusterveydenhuoltoon.

– Nyt yritän kohdistaa eniten voimiani siihen, että saisimme sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusta nostettua. Myös Husin rahoitusta on välttämätöntä parantaa.

Lue lisää: Lääkärit hurjia ääniharavia alueillaan

Lue lisää: 122 lääkäriä aluevaltuustoihin

Kirjoittaja

Hanna Kauppinen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030