Terveydenhuolto

Lääkäri-Atte: Kutsu Linnan juhliin on iso arvostuksen osoitus sometyölle

Atte Virolainen toivoo, että terveydenhuolto lähtisi sosiaaliseen mediaan laajemmin, koska nuoret ovat siellä.

Anne Seppänen

Somesta tutun Lääkäri-Aten, Atte Virolaisen , vuosi on ollut täynnä iloisia yllätyksiä. Viimeisin niistä on kutsu tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän juhlaan.

– Tämä on älyttömän iso kunnia, en olisi ikinä osannut odottaa tätä, Virolainen iloitsee.

– Tasavallan presidentti on maan suurin arvojohtaja, ja tämä on iso arvostuksen osoitus sometyötä kohtaan. Nuoret ovat somessa ja meidän terveydenhuollon ammattilaisten pitää mennä sinne myös, hän sanoo.

Muita tämän vuoden iloisia yllätyksiä ovat olleet valinta Vuoden päihdelääkäriksi ja Terveystoimittajien Hyvän Tiedon Omena.

Atte Virolainen lähti lääkärinä someen pari vuotta sitten. Hänellä on tilit Instagramissa ja TikTokissa. Hän on tehnyt  Lääkärilehdelle podcasteja yhdessä Jenni Puoliväli-Oksalan kanssa.

Lue lisää: Somen pyörteissä: Voiko somen suosio nousta "hattuun"?

– Fokuksenani on, että haluan omalta osaltani kohentaa nuorison terveyttä ja hyvinvointia, ehkäistä päihderiippuvuuksia sekä vähentää päihde- ja mielenterveysongelmien stigmaa.

Somelääkäriyttä rahoittaa A-klinikkasäätiö.

Päihde- ja vankilalääkärin työssä Virolainen on nähnyt, että nuorilla ihmisillä on paljon päihderiippuvuuksia.

– Vanhan kiinalaisen sanonnan mukaan on tehokkaampaa estää ihmisiä yläjuoksulla putoamasta jokeen kuin noukkia heitä joesta. Päätin mennä sinne yläjuoksulle, hän kertoo.

Terveydenhuolto on pahasti jäljessä

Yhdellä tuoreimmista videoistaan Lääkäri-Atte kertoo, että ”denssi”, eli Ruotsista salakuljetettu Odens-merkkinen nuuska on ”paskinta paskaa”.

Siinä on nikotiinia 22 milligrammaa grammassa, enemmän kuin tuplasti verrattuna tavalliseen 9 milligramman nuuskaan.

”Denssiä” myydään nimenomaan suomalaisille, eikä sitä juuri käytetä Ruotsissa.

– Monelle käy niin, että kun käyttää sitä, tavallinen nuuska ei tunnu enää missään. Varoitan videossa, että älkää hankkiko nikotiiniriippuvuutta.

Videota on katsottu 600 000 kertaa. Jos edes puoli prosenttia videon nähneistä päättää sen perusteella jättää nuuskan kokeilun väliin, on 3 000 nuorta pelastettu nikotiiniriippuvuudelta, Virolainen laskee.

Lue lisää: Somen pyörteissä: Lääkärin etiikka somessa

Hän toivoo, että terveydenhuolto lähtisi someen laajemmin. Mallia voisi ottaa poliisista, joka on ollut somessa aktiivinen yli kymmenen vuotta.

– Me terveydenhuollossa olemme pahasti jäljessä. Somen kansanterveydellistä vaikuttavuutta ei täysin ymmärretä. Nuoret käyttävät somea koko ajan. Eivät he mene lukemaan minnekään nettisivuille, eivätkä katso oikein telkkariakaan. Uutisetkin he katsovat somen kautta.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030