Lääkäreiden todistusten kirjoitustaakka kevenee
Hallituksen uusilla linjauksilla on tarkoitus vapauttaa aikaa potilastyöhön.
Hallitus on saanut hyvinvointialueilta ehdotuksia velvoitteiden keventämiseksi. Asiaa valmisteleva valtiosihteereiden ryhmä on käynyt läpi noin 200 ehdotusta erilaisten velvoitteiden ja normien keventämiseksi tai purkamiseksi. Ehdotuksia käsitellään kestävän hyvinvointiyhteiskunnan ministerityöryhmässä.
Muutoksia on tulossa muun muassa lääkäreiden antamien todistusten ja lausuntojen antamiseen julkisessa perusterveydenhuollossa. Muutoksilla on tarkoitus vapauttaa lääkäreiden aikaa potilastyöhön.
Valmistelussa on myös ehdotus siitä, että apteekissa olisi mahdollista harkita reseptistä poikkeamista, jos lääkkeissä on esimerkiksi saatavuushäiriö tai jos reseptissä on ilmeinen virhe. Tällaisessa tilanteessa asiakas saisi lääkkeensä nopeammin apteekissa, kun apteekki voisi toimittaa reseptistä poikkeavan saman vaikuttavan aineen valmisteen ilman yhteydenottoa lääkäriin.
Sairaanhoitajien lääkemääräämisoikeus laajenee
Kevään aikana arvioidaan ja valmistellaan ehdotus asetusmuutoksesta, joka koskee sairaanhoitajien rajatun lääkkeenmääräämisoikeuden laajentamista etävastaanotoille. Samalla arvioidaan, voisiko lääkkeen määräämisoikeus koskea entistä laajempaa lääkevalikoimaa. Etenemässä on myös muutos terveydenhuollon ammattihenkilöitä koskevaa asetukseen, jossa poistettaisiin rajoituksia optikkotoiminnalta.
Jo nykyinen lainsäädäntö antaa hyvinvointialueille mahdollisuudet ottaa käyttöön joustavampia ja kevyempiä menettelyjä useissa asioissa. Näitä ovat muun muassa diabeteshoitajien oikeus lähettää henkilö silmänpohjan kuvaukseen ja farmaseuttien osallistuminen lääkkeenjakoon.
Osa kevennyksistä on jo toteutettu
Joitakin velvoitteiden kevennyksiä on jo toteutettu. Esimerkiksi rokotuksia voivat antaa yhä useammat terveydenhuollon ammattilaiset, ja rokotus on mahdollista saada myös apteekissa.
Hallitus pyrkii tavoitteisiin ennen kaikkea rakenteellisilla toimilla, esimerkiksi palvelurakenteen ja tekemisen tapojen kehittämisellä.
Hallitus tarkastelee myös sosiaali- ja terveydenhuollon toimintatapoihin ja käytäntöihin liittyvää turhaksi käynyttä normitusta, suosituksia ja käytäntöjä, ja keventää niitä.