Terveydenhuolto

Laaja tutkimus matalan kynnyksen psykoterapeuttisista hoidoista

Yksilön paranemisen lisäksi seurataan muun muassa terveyspalveluiden käyttöä ja työllistymistä.

Anne Seppänen

Suomessa käynnistyy laaja satunnaistettu, kontrolloitu tutkimus, jossa verrataan kognitiivisen lyhytterapian, ohjatun omahoidon ja nettiterapian vaikuttavuutta ja kustannusvaikuttavuutta.

Kaikki tutkittavat hoitomuodot perustuvat kognitiivis-behavioraalisen terapian viitekehykseen ja ovat yleisesti käytössä Suomen perusterveydenhuollossa masennuksen ja ahdistuksen hoidossa.

Yksilön paranemisen lisäksi tutkimuksessa seurataan muun muassa terveyspalveluiden käyttöä ja työllistymistä.

Tutkimukseen haetaan yli 2000 osallistujaa kymmeneltä hyvinvointialueelta. Osallistumismahdollisuutta voidaan tarjota soveltuville asiakkaille, jotka hakeutuvat masennuksen ja ahdistuksen vuoksi mielenterveyspalveluihin.

Tutkimukseen osallistuvien vointia seurataan tiheämmin hoidon ja ensimmäisen vuoden ajan ja tämän jälkeen harvajaksoisemmin vähintään viiteen vuoteen asti.

Hyvinvointialueilla on nyt samat toimintamallit

– Tämän kaltainen tutkimus ei olisi ollut muutama vuosi sitten mahdollista. Hyvinvointialueiden perustaminen sekä kansallinen Terapiat etulinjaan -yhteistyö ovat mahdollistaneet sen, että hyvinvointialueilla eri puolilla Suomea on tällä hetkellä yhteneväiset toimintamallit ja samat menetelmät käytössä perustason mielenterveyspalveluissa. Tämä on merkittävää paitsi kansallisen tutkimuksen, niin ennen kaikkea palveluiden yhdenvertaisuuden edistämisen kannalta, sanoo tutkimuksesta vastaava ylilääkäri, professori Suoma Saarni  Husin Psykiatrialta tiedotteessa .

Tulosten avulla toivotaan voitavan kehittää suomalaista hoitojärjestelmää vastaamaan paremmin kasvavaan mielenterveyden hoidon tarpeeseen.

Husin koordinoima tutkimus toteutetaan yhteistyössä Tampereen, Turun ja Helsingin yliopistojen kanssa. Tutkimuksessa ovat mukana myös Helsingin kaupunki sekä Varsinais-Suomen, Keski- Uudenmaan, Vantaan ja Keravan, Itä-Uudenmaan, Länsi-Uudenmaan, Pirkanmaan, Päijät-Hämeen, Satakunnan ja Pohjanmaan hyvinvointialueet.

Lue lisää: Kognitiivinen lyhytterapia tuo apua mielenterveyskriisiin

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030