Kymmenen tekoälykokeilua alkaa hyvinvointialueilla
Tavoitteena on edistää tekoälyn hyödyntämistä sosiaali- ja terveyspalveluissa.
DigiFinland aloittaa, osana sosiaali- ja terveysministeriön perustamaa Sote-tekoälyn ekosysteemiä, kymmenen tekoälykokeiluprojektia.
Kokeiluja tehdään seitsemällä hyvinvointialueella ja Hus-yhtymässä. Kokeiluprojektit alkavat tämän vuoden alkupuolella. Sosiaali- ja terveysministeriö osallistuu niiden rahoitukseen yhteensä 2,3 miljoonalla eurolla.
DigiFinland koordinoi hankekokonaisuutta, jossa ovat mukana Kanta-Hämeen, Keski-Suomen, Länsi-Uudenmaan, Pirkanmaan, Pohjanmaan, Pohjois-Savon ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueet sekä Hus-yhtymä.
– Hyviä hakemuksia saatiin paljon, ja moni hyvä hanke jäi rahoittamatta. Valitut projektit edustavat tekoälyn mahdollisuuksia laajoja ihmisjoukkoja hyödyntävissä sosiaali- ja terveyspalveluissa. Tavoitteena on sekä parantaa palveluja kansalaisille että helpottaa ammattilaisten työtä, kertoo Sote-tekoälyn ekosysteemin puheenjohtaja Jukka Lähesmaa tiedotteessa.
Tekoäly yhä laajemmin kirjaamiseen
Kokeiluprojektien avulla pyritään konkreettisiin parannuksiin, jotka vaikuttavat sekä asiakkaiden saamaan palveluun että ammattilaisten työn sujuvuuteen. Esimerkiksi asiakaspalvelun parantamiseksi kokeiluprojekteissa kehitetään tekoälyavusteisia työkaluja palvelutarpeen arvioinnin nopeuttamiseen.
Ammattilaisten työn tehostamisessa keskeisiä tavoitteita ovat kirjaamiseen kuluvan ajan vähentäminen automaattisilla potilastietojärjestelmäkirjauksilla sekä päätöksenteon tukeminen koostamalla asiakkaiden tausta- ja riskitietoja. Ammattilaisille kehitetään myös tekoälyassistenttia päivittäisen työn tueksi.
Ministeriö osallistuu projektien kustannuksiin enintään 50 prosentin osuudella. Tavoitteena on, että kokeiluissa kehitettävät ratkaisut saadaan myöhemmin laajempaan kansalliseen käyttöön.
Syys-lokakuussa 2024 järjestettyyn idea- ja hankehakuun tuli yhteensä 50 hakemusta, joiden yhteenlaskettu rahoitustarve oli yli 10 miljoonaa euroa. Hakemuksista noin puolet liittyi terveyspalveluihin, 20 prosenttia sosiaalipalveluihin ja 30 prosenttia molempiin. Kokeiluprojektit valittiin niiden vaikuttavuuden, skaalautumispotentiaalin ja toteutuskelpoisuuden perusteella.