Terveydenhuolto

Kyltti rintapielessä korvaa valkoisen takin Taysissa

Värikoodillinen kyltti kertoo niin potilaalle kuin tuntemattomalle työkaverille sen, onko henkilö lääkäri vai hoitaja.

Anne Seppänen

Tampereen yliopistollisessa sairaalassa lääkärin tunnistaa nykyisin usein rintapielessä olevasta punaisesta kyltistä, jossa lukee näkyvästi ”lääkäri”.

Lääkäri on perinteisesti tunnistettu valkoisesta takistaan, mutta monin paikoin sen käyttö on vähentynyt, ja yhä useammin kaikki ammattiryhmät käyttävät samanlaisia työasuja. 

Kun henkilökortissa nimi ja ammatti ovat usein pienellä tekstityypillä, on niin potilaan kuin tuntemattoman työkaverinkin vaikea tietää, onko kyseessä lääkäri vai hoitaja. 

Taysin sisätautien päivystysosaston apulaisylilääkäri Sami Mustajoelle ongelma tuli omakohtaiseksi, kun hänen omaisensa joutui potilaaksi päivystykseen, jossa Mustajoki oli tuolloin töissä. Jälkeenpäin omainen kertoi, ettei tiennyt, oliko jutellut lääkärin, hoitajan vai sairaalahuoltajan kanssa, koska kaikilla oli päällään samanlaiset siniset vaatteet.

Mallia Ruotsista

Asia jäi mietityttämään Mustajokea. Hän muisti, että käydessään ruotsalaisessa sairaalassa tutustumiskäynnillä, hän näki siellä niin lääkäreillä kuin hoitajilla rintapielessä värikoodillisia kylttejä, jotka kertoivat ammattiryhmän. Korona-ajan uutiskuvissa ruotsalaisista sairaaloista kylttejä näkyi vielä enemmän.

Lue myös

Mustajoki tilasi muutamia sellaisia Ruotsista kokeiltavaksi viime vuonna, ja käyttö on levinnyt nopeasti Taysin eri yksiköihin. Lääkärin kyltti on punainen ja hoitajan sininen. 

– Kyltin käyttö on vapaaehtoista, mutta aika laajasti se näyttää levinneen. Lääkärit ehkä käyttävät sitä enemmän, mutta myös monet hoitajat.

Paitsi potilaiden kannalta, myös henkilökunnan kesken on tärkeää tunnistaa nopeasti toisen ammattiryhmä.

– Tämä korostuu kiiretilanteissa, joissa on mukana toisilleen vieraita ihmisiä. Esimerkiksi elvytystilanteissa työnjaon pitää olla kristallinkirkas, Mustajoki sanoo. 

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030