Terveydenhuolto

Kukaan ei hakenut erikoistumaan reumatologiksi

Ala voisi sopia salapoliisiluonteille, jotka pitävät pitkistä potilas-lääkärisuhteista, ultraäänitutkimuksista ja toimenpiteistä.

Anne Seppänen

Reumatologit ovat hämmentyneitä siitä, ettei ala kiinnosta nuoria erikoistujia. Kukaan ei hakenut erikoistumaan reumatologiaan tänä syksynä. Paikkoja oli haussa kymmenen, kaksi kussakin yliopistosairaalassa.

– Miten nuoriso ei näe, miten kiehtova ja monipuolinen ala tämä on, ihmettelee Tampereen yliopiston tenure track -professori ja Tays Reumakeskuksen reumatologian ylilääkäri Vappu Rantalaiho .

Hän pohtii, kärsiikö reumatologia vanhasta maineesta, jonka mukaan se on vaikea ja monimutkainen erikoisala, potilaat ovat kipeitä ja lääkäri kirjoittaa paljon todistuksia.  

– Reumatologia on muuttunut: On paljon anamneesi- ja statustyötä, mutta ultraääni on tullut avuksi ja sen kanssa teemme paljon statusta ja nivelpistoksia. Uusia lääkkeitä ja aktiivisempia hoitoja on tullut. Uutta on myös kapillaroskopia, jolla tehdään diagnostiikkaa sidekudossairauksissa.

Rantalaiho suosittelee alaa niille, jotka ovat salapoliisiluonteita, pitävät pitkistä potilas-lääkärisuhteista, toimenpiteistä ja ultraäänitutkimusten tekemisestä.

– Jos on akuuttilääketieteen ystävä, joka haluaa äksöniä ja lyhyitä potilaskontakteja, sitten ala ei ole oikea.

Sopisi ihotaudeista kiinnostuneelle

Rantalaiho arvelee, että sisätautipäivystämistä erikoistumisen aikana ehkä pelätään. Ne, jotka eivät sitä pelkää, hakeutuvat sisätautien sisällä enemmän akutologisille aloille.

Hän muistuttaa, että vaikka erikoistumisen aikana päivystämistä onkin, myöhemmin myös osa-aikatyö ja yksityispuoli ovat reumatologialla mahdollisia.

Ihotautien alalla riittää erikoistujia ja Rantalaiho muistuttaa, että itse asiassa ihotaudeilla ja reumatologialla on paljon yhteistä. Sairauksilla on samankaltaista immunologiaa, käytössä on samoja lääkkeitä ja yhteistyötä tehdään paljon ihotautilääkäreiden kanssa.

– Ne ihmiset, jotka ajattelevat olevansa kiinnostuneita ihotaudeista, voisivat olla kiinnostuneita myös reumatologiasta.

Niukasti esillä peruskoulutuksessa

Osastonylilääkäri, sisätautien ja reumatologian erikoislääkäri Tea Uusitalo Kanta-Hämeen keskussairaalasta on tehnyt pienen kyselyn sairaalansa sisätauteihin erikoistuville siitä, miksei reumatologia ole heille vaihtoehto.

Vastausten perusteella yksi syy on, että reumatologia on niukasti esillä peruskoulutuksessa ja myös sisätautien erikoistumiskoulutuksessa.

– Kollega sanoi hyvin, että opiskelijoille ei anneta edes mahdollisuutta kiinnostua alasta, Uusitalo sanoo.

Tämän vuoksi erikoistumista miettivillä on väärä käsitys alasta.

– Ajatellaan, että se on yhtä kuin krooninen kipu ja epäselvät, moninaiset tuki- ja liikuntaelinvaivat. Eihän se niin ole, mutta sitä ei tiedä, jos alaan ei pääse perehtymään.

Kanta-Hämeessä aiotaankin tehdä sisätauteihin erikoistuvan jaksosta reumatologialla houkuttelevampi. Rantalaiho taas on tenure track professorina pyrkinyt lisäämään reumatologian näkyvyyttä perusopetuksessa.

Tällä hetkellä työelämässä olevista reumatologeista eläköityy kaksi kolmannesta ennen vuotta 2035.

Lue lisää: Erikoistumaan haki ennätysmäärä

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030