Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2022;77:e31515, www.laakarilehti.fi/e31515

Kuka saa kolmannen koronarokotteensa Nuvaxovidina?

Kolmannelle annokselle ei ole vielä myyntilupaa, mutta niitä voidaan antaa poikkeustapauksissa.

Anne Seppänen

Novavaxin uutta proteiiniadjuvanttirokotetta Nuvaxovidia on saapunut Suomeen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee sitä erityisesti henkilöille, joille ei voida antaa mRNA- ja adenovirusvektorirokotteita. Kolmantena annoksena sitä ei suositella kuin poikkeustapauksissa.

Mitä tämä käytännössä tarkoittaa, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek?

– Kolmannelle annokselle ei ole vielä myyntilupaa. Kyseessä on sen verran uusi rokote, ettei sitä ole vielä riittävän laajalti testattu kolmansien annoksien osalta. Alustavat tutkimustulokset rokotteen kolmansien annosten immunogeenisuudesta ja turvallisuudesta ovat kuitenkin olleet lupaavia. Tätä rokotetta voidaan antaa, jos henkilö on saanut esimerkiksi vakavan allergisen reaktion mRNA-rokotteen jälkeen, eikä voi enää ottaa mRNA-rokotetta, mutta tarvitsee kolmannen annoksen.

Entä jos henkilö itse kokee saaneensa aiemmasta koronarokotteesta haitan, mutta sitä ei ole lääketieteellisesti todennettu?

– Silloin Nuvaxovid on hänelle vaihtoehto, kun lääkäri tai terveydenhoitaja katsoo, että on syy antaa hänelle sitä. Kynnystä saada kolmas rokoteannos Nuvaxovidilla ei tulisi pitää liian korkealla.

Keille Nuvaxovidia on ajateltu annettavan?

– Rokotteella on ehdollinen myyntilupa 18 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ensimmäisiin ja toisiin rokoteannoksiin.

– Nuvaxovid on perinteisemmällä teknologialla valmistettu, joten toivomme, että uudempia rokoteteknologioita pelänneet ihmiset haluaisivat ottaa rokotesuojan tätä rokotetta käyttäen. Nuvaxovidissa ei ole rna:ta tai dna:ta, joka käynnistää piikkiproteiinisynteesin elimistössä, kuten mRNA- ja dna-pohjaisilla rokotteilla tapahtuu, vaan siinä koronaviruksen piikkiproteiinia ruiskutetaan rokotteessa ihmiseen tehosteaineen kanssa. 

Samanlaisia ohimeneviä haittoja kuin muillakin koronarokotteilla

Mitä tiedetään Nuvaxovidin haittavaikutuksista?

– Haitat ovat hyvin samanlaisia kuin mRNA-rokotteiden ja ylipäänsä koronarokotteiden jälkeen: pistospaikan kipu, punotus, turvotus, kuumotus, väsymys, lihas- ja nivelsärky, päänsärky ja pahoinvointi, jotka kaikki ovat ohimeneviä. Harvinaisia haittoja ei välttämättä nähdä kliinisissä tutkimuksissa ja niitä varten meillä on myyntiluvan jälkeinen haittaseuranta, josta Suomessa vastaa Fimea.

Lue myös

– Nuvaxovid otetaan Euroopassa käyttöön ensimmäisenä maailmassa, joten emme voi nojata muiden kokemuksiin. Kliinisten tehotutkimusten kokemusta on Yhdysvalloista, Meksikosta ja Iso-Britanniasta, mutta laaja väestöpohjainen käyttökokemus on vasta kertymässä.

Mitä tähän mennessä tiedetään kolmansista annoksista Nuvaxovidilla?

– Rokotevalmistaja tekee parhaillaan tutkimuksia myyntilupaa varten. Britanniassa Oxfordin yliopisto on myös tehnyt immunogeenisuustutkimuksen, jossa sitä on annettu kolmantena annoksena mRNA- ja adenovirusvektorirokotteiden perussarjan jälkeen. Näitä tuloksia ei ole vielä julkaistu, mutta biologisten periaatteiden pohjalta oletusarvo on, että tehostaminen on vaikuttavaa ja turvallista. 

Millä aikataululla uuden rokotteen käyttö lähtee Suomessa liikkeelle?

– Rokoteannoksia on tilattu runsas 200 000, mutta kaikki eivät tule maahan samalla kertaa. Rokote tulee kymmenen annoksen pulloissa ja avattu pullo pitää käyttää saman päivänä aikana. Siksi terveysasemien pitää suunnitella rokotusten antaminen tarkasti, ettei annoksia menisi hukkaan. Kunnat vastaavat siitä, missä rokotteita annetaan, eikä niitä välttämättä anneta kaikilla terveysasemilla.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030