Terveydenhuolto

Koronarokotukset ensin suurimmassa riskissä oleville

Rokotteiden apteekkimyyntiä selvitellään vielä.

Anne Seppänen

Ensi syksyn koronarokotukset pyritään aikatauluttamaan niin, että suurimmassa vakavan koronataudin riskissä olevat saisivat rokotteensa ensin, jopa heti syyskuusta alkaen.

Tämä kuultiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen järjestämässä koronarokoteinfossa torstaina.

– Jos rokotteet saataisiin Suomeen elo-syyskuun vaihteessa, päästäisiin rokottamaan ensin suurimmassa riskissä olevia. Loputkin saisivat rokotteensa viimeistään influenssarokotusten kanssa yhtä aikaa, kertoi osastopäällikkö Taneli Puumalainen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Puumalainen toivoi, että rokotusjärjestelyt ovat sujuvia, jotta viime syksynä esiintyneitä jonoja onnistuttaisiin välttämään, eikä rokotusten saaminen myöhästyisi.

Koronarokotusten järjestäminen on hyvinvointialueiden vastuulla. Ne voivat kuitenkin tehdä yhteistyötä työterveyshuoltojen ja muiden yksityisten toimijoiden kanssa.

Ensin yli 80-vuotiaille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee koronarokotteen tehosteannosta hoitokodeissa ja säännöllisessä järjestetyssä kotihoidossa oleville, kaikille yli 80-vuotiaille sekä kaikille voimakkaasti immuunipuutteisille iästä huolimatta. Suositus on, että näiden ryhmien rokotukset aloitetaan heti, kun rokotteet ovat saapuneet Suomeen.

Lue lisää: Koronarokotteiden syystalven tehosteet vähensivät ikääntyneiden sairaalahoitoja

Lisäksi tehosterokotteita suositellaan kaikille 75–79-vuotiaille. Myös näille ryhmille rokotukset suositellaan annettavan tavanomaista aikaisemmin.

Koronarokotetta on THL:n mukaan syytä tarjota viimeistään influenssarokotusten yhteydessä myös muille 65 vuotta täyttäneille sekä 18 vuotta täyttäneille, joilla on jokin vakavan koronavirustaudin riskiä lisäävä perussairaus.

THL:n tekemän analyysin perusteella rokottaminen on hyvin vaikuttavaa yli 80-vuotiailla ja voimakkaasti immuunipuutteisilla.

– Koronakuolemia voidaan estää etenkin rokottamalla hoitokotien asukkaita, sillä suurin osa kuolemista tapahtuu hoitokodeissa, sanoi THL:n tutkimusprofessori Tuija Leino .

Alle 75-vuotiaiden rokottaminen ei ole yhtä vaikuttavaa kuin iäkkäämpien.

Apteekkimyyntiä selvitellään

Taneli Puumalainen kertoi, että koko kevään ajan on ponnisteltu, jotta koronarokotteet saataisiin apteekkimyyntiin, josta muutkin kuin riskiryhmiin kuuluvat voisivat niitä ostaa reseptillä.

Lue lisää: Miksi koronan tehosterokotusten ikäraja on Suomessa 65 vuotta?

Asian hankaluus johtuu Suomen muusta Euroopasta poikkeavasta lääkevahinkojärjestelmästä. Pandemiarokotteisiin liittyen valtiolla on vastuu lääkevahinkovakuutuksesta. On kysytty, että jos valtio huolehtisi lääkevahinkovakuutuksesta myös apteekkimyynnissä olevien rokotteiden osalta, olisiko tämä valtion tukea, jota EU-säännösten mukaan ei saisi antaa.

– Selvitämme komissiolta, onko tämä valtion tukea vai ei. Toivottavasti asiaan saadaan selvyys ja rokotteet apteekkimyyntiin, Puumalainen sanoi.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030