Terveydenhuolto

Koronarokotukset apteekeissa eivät ole heti alkamassa

Moni asia on vielä auki.

Sari Kosonen
Adobe

Sosiaali- ja terveysministeriö tiedotti heinäkuussa, että koronarokotteiden myynti apteekeissa mahdollistetaan syksyllä. Tavoitteena on parantaa rokotteiden saatavuutta ja täydentää hyvinvointialueiden toteuttamaa ikääntyneiden ja riskiryhmien maksutonta rokottamista.

Jo aiemmin toukokuussa farmaseuteille ja proviisoreille myönnettiin rokotusoikeus.

Apteekkariliitto piti uudistusta tuoreeltaan myönteisenä, mutta näki siinä monia käytännön haasteita. Mikä on tilanne nyt?

– Haasteet ovat pysyneet ennallaan. Vielä ei tiedetä, missä ja milloin apteekkirokotukset voisivat alkaa, sanoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Inka Puumalainen .

Rokottaminen apteekissa on mahdollista ainoastaan apteekin yhteydessä toimivan erillisen terveyspalveluyrityksen kautta. Se edellyttää muun muassa osakeyhtiön perustamista, rekisteröintiä terveydenhuollon palveluntuottajien rekisteriin sekä palkattua vastuulääkäriä vastaamaan rokotustoiminnasta.

– Tällä hetkellä noin viidellätoista hyvinvointialueella sijaitsee apteekin yhteydessä toimivia terveyspisteitä. Niissä päästään varmaankin nopeimmin liikkeelle, Puumalainen arvioi.

Yksi auki olevista asioista liittyy tilakriteereihin. Mitä käytännössä tarkoittavat aluehallintoviraston edellyttämät riittävät ja sopivat tilat? Tulkinta on yhä avoin.

Apteekkien täytyy tehdä hyvinvointialueiden kanssa sopimukset rokottamisesta.

– Tämä prosessi on vielä täysin kesken, Puumalainen kertoo.

Ennen rokotusten alkamista farmaseuteille ja proviisoreille on järjestettävä myös koulutusta rokottamiseen.

Kun kaikki reunaehdot on täytetty, rokottaminen voi alkaa. Silloin kuka tahansa voi mennä apteekkiin ostamaan rokotteen. Resepti kuitenkin tarvitaan.

– Ihannetapauksessa rokote voitaisiin pistää heti apteekissa. Asiakas voisi mennä myös yksityiseen tai julkiseen terveydenhuoltoon, jossa rokottaminen tapahtuisi.

Puumalaisen mielestä rokotustoiminta on esimerkki siitä, miten apteekit voivat toimia hyvinvointialueiden tukena. Hän toivoo, että muitakin uusia tapoja löytyy.

– Olisi hyvä, jos saataisiin valtakunnalliset tavoitteet sille, mikä on apteekkien rooli tulevaisuuden terveydenhuollossa, hän sanoo.

Lue lisää: Apteekeista voi hankkia koronarokotteen syksystä alkaen

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030