Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e43574, www.laakarilehti.fi/e43574

Korkeakouluopiskelijoiden neuropsykiatristen häiriöiden määrä kaksinkertaistunut

Opiskelijoiden arviot omasta opiskelukyvystä ovat nousseet korona-ajan jälkeen.

Ulla Ora

Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT) selviää, että heillä todettujen neuropsykiatristen häiriöiden määrä on kaksinkertaistunut kolmessa vuodessa.

Myös Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön YTHS:n käyntitilastojen perusteella opiskelijat ovat hakeutuneet YTHS:ään neuropsykiatrisen häiriön tutkimiseksi moninkertaisesti koronaa edeltävään aikaan nähden.

KOTT-tutkimuksen tulosten perusteella myös korkeakouluopiskelijoiden Kelan kuntoutuspalvelujen tarve on kasvanut. Noin viidesosa opiskelijoista kokee tarvitsevansa niitä.

YTHS:n oman seurannan mukaan myös sen järjestämien opiskeluterveysneuvottelujen määrä lähes kaksinkertaistui vuoden 2024 aikana.

Opiskeluterveysneuvottelu on opiskelijan, koulun ja YTHS:n välinen pysähtyminen opiskelijan opiskelukyvyn tukitoimien kartoittamiseksi ja opiskelun edistymisen turvaamiseksi.

– Sekä opiskeluvaikeuksien syiden selvittelyyn hakeutuneiden määrän kasvu että opiskeluterveysneuvottelujen yleistyminen voivat kertoa siitä, että opiskelijat haluavat aiempaa aktiivisemmin selvittää opiskeluvaikeuksien taustalla olevia syitä. On hienoa, että opiskelijat osaavat hakea apua eivätkä jää yksin opiskeluun liittyvien haasteiden kanssa, sanoo YTHS:n opiskeluyhteisötyön asiantuntija Jonna Kekäläinen tiedotteessa .

Opiskelumotivaatio parantunut

KOTT-tutkimuksen tulosten perusteella opiskelukykyyn vaikuttavat omat voimavarat ja motivaatio ovat parantuneet korkeakouluopiskelijoilla koronavuosien jälkeen.

Korkeakouluopiskelijoista kaksi kolmasosaa tuntee opiskeluintoa. Opiskeluinnokkuus on lisääntynyt kolmessa vuodessa yhdeksän prosenttiyksikköä. Opiskelu-uupumus on puolestaan vähentynyt seitsemän prosenttiyksikköä, vaikka opiskelu-uupumusta tuntee edelleen 35 prosenttia korkeakouluopiskelijoista.

Myös YTHS:n opiskelijoilla teettämän terveyskyselyn perusteella opiskelijoiden arviot omasta opiskelukyvystä ovat nousseet korona-ajan jälkeen.

Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimus (KOTT) toteutettiin keväällä 2024. Siihen osallistui 3 600 iältään 18–34-vuotiasta opiskelijaa korkeakouluista ympäri Suomen.

Lue lisää: Hallitus pureutuu nuorten huumekuolemien ehkäisyyn

Lue lisää: Jo parikymppisiä joutuu katkolle

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030