Koivuviita: Työntekijällä on oikeus lakkoon ja potilaalla hoitoon
Keskustelu potilasturvallisuuslaista on kiivasta, Lindén ei viekään lakia valtioneuvoston käsittelyyn tällä viikolla.
Keskustelu potilasturvallisuuslaista käy kuumana.
Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén kertoi tiistaiaamuna Twitterissä, ettei aio viedä lakia valtioneuvoston käsittelyyn keskiviikkona, koska hoitoalan työtaistelu kuudessa sairaanhoitopiirissä päättyy 15.4., eikä välittömästi laajene aikaisempien suunnitelmien mukaisesti.
Koska hoitoalan työtaistelu 6 sairaanhoitopiirissä päättyy 15.4. klo 06 eikä välittömästi laajene aikaisempien suunnitelmien mukaisesti, ei myöskään potilasturvallisuus lakon takia vaarannu 15-20.4. (klo 06), en vie #potilasturvallisuuslaki Valtioneuvoston käsittelyyn 13.4.2022.
— Aki Linden (@LindenAki) April 12, 2022
Lääkäriliitolle potilasturvallisuuslaki on hankala asia.
– Keskustelussa potilasturvallisuudesta on kyse tasapainosta kahden perusoikeuden välillä: työntekijöillä on oikeus lakkoon ja potilaalla on oikeus hoitoon, sanoo Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Niina Koivuviita .
Hän näkee, että terveydenhuollon lakko on mahdollista järjestää niin, että potilasturvallisuus toteutuu. Ei-kiireellinen hoito voi viivästyä lakon takia, mutta kiireellisen hoidon pitää toteutua.
– Suojelutyön tarkoitus on turvata, että nämä molemmat oikeudet toteutuvat yhtä aikaa. Silloin vältymme siltä, että tarvitaan voimaan potilasturvallisuuslaki.
Koivuviita kuitenkin muistuttaa, että lakon pitkittyessä alkuvaiheen ei-kiireellinen hoito alkaa vähitellen kumuloitua ja osa siitä muuttuu kiireellisemmäksi. Suojelutyön tarve siis kasvaa lakon pitkittyessä.
Lääkäreiltä huolestuneita viestejä
Koivuviita kertoo, että Lääkäriliittoon on tullut viestejä kollegoilta, jotka ovat joutuneet kiperiin tilanteisiin lakon takia.
– Lääkärit tekevät toki parhaansa potilasturvallisuuden takaamiseksi, mutta kentältä tulee viestejä, että myös heille alkaa kasautua paljon tehtäviä, Koivuviita kertoo.
Yhteydenotot lääkäreiltä ovat Koivuviidan mukaan kertoneet huolesta, jota kollegat kokevat, kun vastuuta potilaista ei ole voitu kantaa kuten normaalitilanteessa.
Myös lääketieteen opiskelijat kärsivät tilanteesta.
– Oleellista on varmistaa, ettei kollegoiden valmistuminen jää tästä kiinni, Koivuviita sanoo.
Hus: Lakko saatava päätökseen neuvotteluteitse
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan tiistaina, että suojelutyön määrä on Husissa ollut riittävä esimerkiksi tehohoidossa, synnytystoiminnassa sekä syöpäsairauksien säde- ja sytostaattihoidoissa.
Riittämätöntä se on Husin mukaan toistaiseksi ollut leikkaustoiminnassa, laboratorio- ja kuvantamispalveluissa sekä useilla vuodeosastoilla.
Tämä on johtanut suunniteltujen leikkausten perumiseen ja siihen, että kuvantamis- ja laboratoriotutkimuksia on jäänyt tekemättä.
Husin näkemyksen mukaan potilasturvallisuuslaki olisi viimeinen keino turvata potilaiden hoito. Ensisijaista on, että hoitoalan työtaistelu saadaan päätökseen mahdollisimman pian neuvotteluteitse.