Terveydenhuolto

Kehysriihi: Silmälääkärien tehtäviä optometristeille

Hallitus aikoo poistaa pykälän, jonka perusteella silmäsairaan tai silmäleikatun lasit saa määrätä vain silmälääkäri.

Anne Seppänen

Petteri Orpon hallitus päätti kehysriihessään purkaa silmäterveyden normeja poistamalla terveydenhuollon ammattihenkilöasetuksesta pykälän 16.

Tällä lainkohdalla rajataan silmälasien määrääminen vain silmätautien erikoislääkärin tehtäväksi silloin, kun potilaalla on silmäsairaus tai hänelle on joskus tehty silmäleikkaus (kaihi-, karsastus ja taittovirheleikkaukset).

Jatkossa nämä asiakaskäynnit siirtyisivät optometristeille.

Hallituksen tavoitteena on silmälääkäreiden työtaakan vähentäminen ja silmälasien käyttäjien kustannusten keventäminen. Muutoksen toivotaan myös vapauttavan hyvinvointialueiden resursseja muuhun.

Vaikutukset pitäisi selvittää ensin

Lääkäriliiton Silmäalaosaston puheenjohtaja ja Optometrian Eettisen Neuvoston (OEN) silmälääkärijäsen Jussi Paterno on asiasta huolestunut.

– Suunniteltu muutos ei vapauta silmälääkäreiden työaikaa julkisella, koska silmälasien määrääminen ei ole ollut osa julkisen terveydenhuollon palveluvalikoimaa. Vain amblyopian tai karsastuksen hoidossa alle 8-vuotiailla lapsilla, kaikenikäisillä näkövammaisilla ja halvauskarsastavilla silmälasit on voinut kirjoittaa hyvinvointialueen maksusitoumuksella korvattavaksi, Paterno huomauttaa.

Hän muistuttaa, että silmälääkärit ovat jo pitkään antaneet optikoille silmälasimääräämisluvan, kun se on silmäsairauden vuoksi turvallista. Asiasta on Valviran linjaus vuodelta 2009. Kanta-järjestelmässä luvan voi antaa myös digitaalisesti potilaskertomuksessa.

Lue lisää: Silmälääkärit kritisoivat optisen alan mainontaa

– On tärkeää, että suunnitellun muutoksen todelliset taloudelliset vaikutukset selvitetään huolellisesti ja riippumattomasti ennen sen toteuttamista.

Paterno pelkää, että jos tämän myötä optikoiden kohdentamattomat tutkimukset, kuten silmänpohjakuvat, lisääntyvät silmälasimyynnin yhteydessä silmäsairailta silmälääkärin hoidossa olevilta potilailta, tämä todennäköisesti lisää merkittävästi näistä kuvauksista julkiselle vuotavaa häiriökysyntää.

Hän haluaisi, että erityisesti silmäsairauden takia näkökykyään menettäneen potilaan asemaa kuluttajana selkeytettäisiin.

– Kun silmälääkäri työskentelee ammatinharjoittajana silmälasiliikkeestä vuokraamassaan vastaanottohuoneessa, hän toimii riippumattomana lääketieteellisenä asiantuntijana arvioidessaan potilaan silmälasintarvetta ja antaessaan tarvittaessa silmälasireseptin, Paterno huomauttaa.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030