Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e44139, www.laakarilehti.fi/e44139

Käsikirurgeilla kiirettä

Vakavien käsivammojen hoito lisääntyy tyypillisesti huhti- ja toukokuussa kevään puutöiden koittaessa.

Sari Kosonen

Aikaisin alkanut kevät näkyy jo Taysin käsikirurgisessa leikkaustoiminnassa. Vammoja aiheuttavat erityisesti sirkkelien ja klapikoneiden huolimaton käyttö.

Taysissa hoidetaan noin puolet koko Suomen vakavista käsivammoista. Vakavilla käsivammoilla tarkoitetaan vammoja, joihin liittyy sormien tai suuremman raajanosan irtoaminen tai avomurtuma, joka estää verenkierron vaurioituneeseen raajan osaan.

– Näissä tilanteissa käden pelastamisella on kiire, ja leikkauksia tehdään keväisin usein myös öiseen aikaan. Toimenpiteissä korjataan luu- ja pehmytkudosrakenteita, joista kriittisimmät raajan säilymisen suhteen ovat vaurioituneet verisuonirakenteet, vs. ylilääkäri Camilla Hellevuo kertoo tiedotteessa .

Isoista yläraajavammoista toipuminen on aina pitkäaikainen prosessi. Vammoihin liittyy tyypillisesti pitkä sairausloma tai joissain tilanteissa jopa pysyvä työkyvyttömyys.

Lähes kaikki sirkkeli- ja klapikonevammat olisivat ehkäistävissä, jos niiden käyttäjät noudattaisivat laitteiden turvallisuusohjeita. Yleisin virhe liittyy klapikoneen käyttöön useamman käyttäjän porukalla. Kaverin kanssa toimiessa keskittyminen herpaantuu helposti, mikä voi johtaa ikäviin seurauksiin.

Erityisen harmillisina käsikirurgit pitävät lasten saamia vakavia käsivammoja. Niitä syntyy esimerkiksi tilanteissa, joissa lapsi otetaan avuksi lataamaan puita klapikoneeseen aikuisen toimiessa laukaisijana.

– Lasten ei tulisi olla lainkaan tekemisissä sirkkeleiden ja klapikoneiden kanssa, eikä olla edes paikalla, kun kyseisiä laitteita käytetään, Hellevuo muistuttaa.

Lue lisää: "Viime viikko oli horroria"

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030