Terveydenhuolto

Kanta-Hämeen Naukkarinen: Budjettiehdotus ei maata mullista

Keskustelu hyvinvointialueiden säästöjen onnistumisesta on hedelmätöntä niin kauan kuin indeksit ja kustannustekijät eivät kohtaa.

Anne Seppänen

– Ensivilkaisulta vaikuttaisi, ettei budjettiehdotuksessa ole hyvinvointialueiden kannalta mitään maata mullistavaa uutta kevääseen verrattuna.

Näin toteaa Kanta-Hämeen hyvinvointialuejohtaja Olli Naukkarinen .

Hän arvioi ehdotusta torstaina julkaistujen tietojen perusteella.

Naukkarinen toteaa, että suurimmat väännöt käytiin jo keväällä, eikä siihen näytä tulleen erityistä uutta.

Säästö voi onnistua, mutta tavoite karkaa

Jotain uutta sen sijaan tarvittaisiin hyvinvointialueiden taloudesta käytyyn keskusteluun.

Naukkarinen haluaisi muuttaa keskustelun painopistettä. Tähän asti on seurattu silmä tarkkana sitä, miten hyvinvointialueet onnistuvat muutos- ja talousohjelmissaan.

Naukkarinen tuo esiin, että vaikka ne onnistuisivatkin toimenpiteissään, toimintaympäristön muutos ja kustannusten kasvu voivat aiheuttaa sen, että alijäämää syntyy silti.

– Jos esimerkiksi säästötoimenpiteenä on lääkevalikoiman yhtenäistäminen, toimenpide voi toimia ja tavoitteet saavutetaan. Kuitenkin jos samaan aikaan tulee uusia lääkkeitä, joita täytyy ostaa, muutos saattaa pyyhkiä pois säästöjen vaikutuksen. Viivan alla tulos näyttää ihan samalta, Naukkarinen toteaa.

Hän huomauttaa, että on jo pitkään ollut niin, että sosiaali- ja terveystoimen kustannusten kasvu on nopeampaa kuin yleinen kustannusten kasvu tai ansiotason kasvu.

Tämä pitäisi ottaa keskustelussa huomioon strategisesti ja päättäväisesti.

– Tässä ollaan niin kauan kuin indeksit ja kustannustekijät eivät kohtaa. Jälkirahoituskierre jatkuu, koska kustannustekijät tulevat normituksesta ja hintatasoihin voi vaikuttaa vain rajallisesti.

Lue lisää: Budjettiehdotus näyttää odotetulta hyvinvointialueiden osalta

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030