Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2022;77:e32012, www.laakarilehti.fi/e32012

Kainuun koronakevät omaa luokkaansa

Tartuntaluvut pomppasivat reiluun nousuun kahdessa aallossa.

Maria Nummela

Kainuun koronatilanne on ollut tartuntalukujen valossa alkuvuonna aivan omalla tasollaan.

– Aiemmin kuukausittain oli kymmeniä tartuntoja, kesän ja syksyn 2021 aikana satoja ja tänä vuonna tuhansia. Myös sairaalahoidossa olleiden määrä on muuttunut, vaikkakaan kuormitus ei ole ollut kriittistä, kertoo Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän johtaja Maire Ahopelto .

Kuntayhtymä hoitaa Hyrynsalmen, Kajaanin, Kuhmon, Paltamon, Ristijärven, Sotkamon ja Suomussalmen sosiaali- ja terveyspalvelut. Puolangalla Kainuun sote vastaa erikoissairaanhoidosta ja ympäristöterveydenhuollosta.

Tammikuussa alueella oli enimmäkseen omikronvariantin tuottama tartuntahuippu, jossa oli mukana myös deltamuunnosta. Hiihtolomakauden myötä kehittyi toinen tartunta-aalto.

– Tässä päävarianttina on ollut omikron, joka on tällä hetkellä todennäköisesti pitkälti korvautunut BA.2-variantilla. Tartuntamäärät ovat olleet suuret, mutta taudinkuva on ollut pääsääntöisesti lievä kuten muuallakin maassa.

 Kriittiset toiminnot ajavat muiden edelle

 – Sairaalakuormitusta syntyi tammikuussa tavallista enemmän ja jouduimme tilapäisesti avaamaan niin sanotun pandemiaosaston. Nyt jälkimmäisen tartunta-aallon yhteydessä tätä ei ole tarvittu, Maire Ahopelto kertoo.

Tilannetta ovat hankaloittaneet henkilöstön poissaolot, joita on ollut alkuvuonna melko paljon – niin koronasta kuin muista syistä johtuen.

Kriittisten toimintojen henkilöstön riittävyyden turvaamiseksi on jouduttu supistamaan kiireettömiä leikkauksia, erikoissairaanhoidon poliklinikkatoimintaa, perusterveydenhuollon vastaanottotoimintaa ja kehitysvammaisten päivätoimintaa.

– Tarvittaessa tilannekohtaisesti olemme joutuneet tilapäisesti laskemaan esimerkiksi osastojen paikkamääriä, jos tiettyyn yksikköön on kohdistunut poikkeuksellisen paljon henkilöstön poissaoloja, joita ei ole ollut mahdollista erilaisilla muilla järjestelyillä korvata.

Lue myös

Nuoria houkuteltu rokotuksiin tekstiviesteillä

Rokotukset Kainuussa on saatu järjestymään tehokkaasti alusta alkaen. Rokotuskapasiteetti on riittänyt. Yli 60-vuotiaista kolmesti rokotettuja on 80 prosenttia, mutta alle 40-vuotialla rokotekattavuus kahden rokotteen suhteen jää alle 80 prosentin.

– Kevättä kohti tultaessa rokotuksiin hakeutuminen on ollut vähäisempää, mutta nyt kun 80 vuotta täyttäneiden neljäs rokotuskierros on käynnistynyt, on kysyntä jälleen lisääntynyt.

Iäkkäät hakeutuvat Kainuussa rokotuksiin hyvin. Nuorempia on sen sijaan houkuteltu liikkeelle tekstiviestien avulla.

Koronatestaus on rajattu vaikeaoireisiin, riskiryhmiin, sote-työntekijöihin sekä henkilöihin, jotka tarvitsevat tuloksen tartuntatautipäivärahaa tai koronapassia varten. Karanteenit ja eristykset avohoidon puolella ovat lähes taakse jäänyttä elämää.

Jäljitystyö on Kainuussakin rajattu sosiaali- ja terveysalan yksiköihin. Alkuvuonna tartunnanjäljitykseen syntyi hankala sumppu.

– Toiminnan kehittämisen myötä uudelta ruuhkautumiselta on tämän jälkimmäisen tartunta-aallon aikana pitkälti vältytty. Alkuvuonna syntyneen karanteeni- ja eristyspäätösten suman purkamisessa on vielä jonkin verran työtä jäljellä.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030