Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e44074, www.laakarilehti.fi/e44074

Kainuu testaa etädiagnostiikkaa

Etäkäytössä on niin stetoskooppi kuin otoskooppikin.

Anne Seppänen

Kainuun perusterveydenhuollossa käynnistyy kokeilu, jossa testataan etädiagnostiikkavälineistön hyödyntämistä lääkärin etävastaanotoilla.

Kokeilussa käytetään useita välineitä. Stetoskooppi mahdollistaa keuhkojen, sydämen, sykkeen ja vatsaäänien kuuntelun. Otoskooppi taas soveltuu korvien tutkimiseen. Kameran avulla voidaan tutkia nielua ja ihoa. Infrapunakuumemittari mittaa kehon lämpötilan.

Etävastaanotot ovat hoitaja-avusteisia, eli hoitaja ja potilas ovat yhdessä vastaanotolla ja lääkäri osallistuu videoyhteydellä.

Lääkäri ohjeistaa mittausten suorittamista ja tutkii potilasta etädiagnostiikkavälineistön avulla. Lääkärillä on mittaustiedot käytettävissä omassa järjestelmässään, ja hän voi tulkita niitä vastaanoton aikana sekä jälkikäteen mahdollisia konsultaatioita varten.

Etädiagnostiikkaan soveltuvat muun muassa lie­väoi­rei­set ylä­hen­gi­tys­tiein­fek­tiot, ihot­tu­ma-, kor­va­ki­pu- ja sil­mä­tu­leh­dus­po­ti­laat. Li­säk­si hoi­ta­ja-avus­tei­sia etä­vas­taa­not­to­ja voi­daan hyö­dyn­tää muun muassa dia­be­tes­po­ti­laan seu­ran­nas­sa. Etä­diag­nos­tii­kan so­vel­tu­vuut­ta po­ti­laal­le ar­vioi­daan ai­na ta­paus­koh­tai­ses­ti.

Kokeilu toteutetaan Hyrynsalmen, Ristijärven, Paltamon ja Vuolijoen terveysasemilla. Tavoitteena on parantaa palveluden saatavuutta.

Lue lisää: Ruudun takaa

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030