Joka kolmannella helsinkiläisellä on jo oma lääkäri lähiterveysasemalla
Ensisijaisesti heille ohjataan paljon palveluita tarvitsevia.
Jo 35 prosentilla helsinkiläisistä on omalääkäri, joka toimii hänen lähialueensa terveysasemalla. Määrää on tarkoitus kasvattaa.
Omalääkäri ohjataan ensisijaisesti paljon hoitoa tarvitseville. Joillakin terveysasemilla omalääkäri on nimetty myös satunnaisille terveysaseman asiakkaille. Esimerkiksi Pihlajamäen, Jakomäen, Malmin ja Suutarilan terveysasemilla yli 80 prosentilla asukkaista on omalääkäri.
Helsingissä toimii myös omatiimimalli, joka myös on suunnattu paljon lääkäripalveluita tarvitseville.
– Omalääkärimalli lanseerattiin Helsingissä jo vuosia sitten. Moniammatillinen tiimi on toiminut myös jo vuosia, kertoo Helsingin kaupungin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen .
Moniammatilliseen tiimiin kuuluu lääkärin lisäksi hoitaja ja muita terveydenhuollon ammattilaisia, kuten sosiaalityöntekijä ja fysioterapeutti.
Koko tiimi tärkeä
Työtä omalääkärimallin ja moniammatillisen tiimin kehittämiseksi on tehty Helsingissä jo pitkään, ja se jatkuu.
– Tavoitteenamme on kasvattaa omalääkärimallia, mutta myös oma tiimi ja sen muut työntekijät ovat tärkeitä. Joissain tilanteissa esimerkiksi fysioterapeutti voi olla potilaalle tärkeämpi kuin lääkäri.
Toisaalta, jos oman tiimin lääkäri vaihtuu, potilaan kannalta on hyvä, että muut tiimin jäsenet säilyvät.
– Omatiimissä määritellään vastuutyöntekijä, joka voi olla myös hoitaja. Hän koordinoi potilaan hoitoa, ja ohjaa tämän tarvittaessa esimerkiksi päihdehoitoon tai fysioterapiaan, sanoo Turpeinen.
Hänen mukaansa omalääkärimallin laajentaminen on Helsingin kaupungin tavoitteena. Paljon lääkäripalveluita tarvitsevissa on myös paljon sosiaalipalveluiden käyttäjiä, joten yhteistyö sosiaalipuolen kanssa on tärkeää.
Turpeisen mukaan omalääkärimalli ja omatiimimalli ovat jo vähentäneet päivystyskäyntejä.