Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e43542, www.laakarilehti.fi/e43542

Jo parikymppisiä joutuu katkolle

Nuorten naisten raittius lisääntyy, mutta osa syrjäytyy jo varhain, päihdepsykiatri Pekka Laine kertoo Oulussa.

Heli Väyrynen

Psykiatri, apulaisylilääkäri Pekka Laine Oulun yliopistollisesta sairaalasta puhuu Pohjolan lääkäripäivillä aiheesta Päivän päihdetrendit – mitä päihteitä nuoret naiset käyttävät?

Hän nostaa teemasta esiin muutaman ilmiön:

1) Raittius lisääntyy

– Nuoret eivät voi huonommin, vaan paremmin kuin aikaisemmin. Yhä suurempi osa ei aloita päihteiden käyttöä lainkaan tai aloittaa sen entistä myöhemmin. Muutenkin hyvin pärjäävät ihmiset eivät halua ottaa terveysriskejä vaarallisilla aineilla.

2) Osa juo yhä enemmän

– Samalla yhteiskunta jakautuu yhä voimakkaammin. Syrjäytyneet voivat entistä huonommin. Osa on ylisukupolvisesti traumatisoitunut.

Alkoholi on yhtä aikaa laskeva ja nouseva trendi. Yleisesti nuoret käyttävät sitä yhä vähemmän, mutta osa juo entistä enemmän.

Osalla päihteiden käyttö alkaa varhain. Katkaisuhoitoon hakeudutaan jo 20-vuotiaana.

3) Kuohuviinillä humalaan

– Pojat käyttävät päihteitä enemmän kuin tytöt, ja käytössä on muitakin sukupuolieroja.

Nuoret naiset suosivat esimerkiksi kuohuviiniä. Hiilidioksidi nopeuttaa alkoholin imeytymistä. Kuohuviini menee nopeammin päähän kuin tavallinen viini, vaikka prosentit ovat samat. Humalahakuinen juominen kuohuviinin avulla on ”trendaava” tapa.

4) Nikotiinipussit suuri huoli

– Perinteinen nuuska haisee ja näyttää mullalta ja virtsalta. Uudet nikotiinipussit ovat värikkäitä ja tuoksuvat raikkailta, mikä vetoaa erityisesti tyttöihin.

Jo vuoden 2023 tilastojen mukaan pari prosenttia tytöistä oli käyttänyt nikotiinipusseja. Osuus on todennäköisesti noussut.

Samalla, kun on pyritty savuttomaan Suomeen ja tupakasta on kielletty jopa mentoli, selän takaa livahtaa markkinoille voimakasta riippuvuutta aiheuttava uusi tuote.

5) Kannabis näkyy vastaanotolla

– Kannabis on edelleen yleisin huume. Sen käyttö on kuitenkin tasoittunut. Euroopassa sen tuottamat ongelmat ovat lisääntyneet.

Suurin osa huumeiden takia hoitoon hakeutuvista tulee kannabiksen vuoksi. Kannabispsykooseja näkee, mutta ne ovat enemmän poikien juttu. Tytöt ovat taipuvaisempia käyttämään lääkkeitä.

Trendiainetta kokaiinia on Helsingissä ollut jo vuodesta 2014 viemärivesissä, Oulussa ensimmäistä kertaa vasta toissa vuonna.

Huumeet leviävät pitkälti syrjäytyneeseen porukkaan. Uusia aineita keksitään koko ajan.  

"Älä kohtaa moralismin kautta"

Laine puhuu aiheesta erityisesti lääketieteen kandidaateille suunnatussa sessiossa, joka pidetään keskiviikkona 19.2. kello 13.15–16.00 Pohjankartanon juhlasalissa.

Kuinka yleistä päihteiden käyttö on raskauden aikana?

– Ensisynnyttäjät ovat yhä vanhempia. Silloin nuoruuden päihdekokeilut on pitkälti jo tehty. Naisille on ominaista lopettaa alkoholinkäyttö, kun aletaan perheellistyä.

Ensiraskauden siirtyminen myöhemmäksi tarkoittaa myös sitä, että osalla päihdeongelmat ovat ehtineet kehittyä vakaviksi. Vaikeasti syrjäytyneille 30-vuotiaille on voinut tulla vahinkoraskauksia jo 15 vuoden ajan.

Miten käyttöön tulisi puuttua neuvolassa?

– Ihmiset salaavat päihdeongelmia häpeällisyyden takia. Jos odottaja kertoo, että on käyttänyt päihteitä alkuraskauden aikana, häntä ei voi kohdata moralismin kautta. Apua tulisi tarjota syyllistämättä. Näin varmasti tapahtuukin.

Ennakoiva lastensuojeluilmoitus tehdään, kun raskaudenaikainen päihdeongelma tulee ilmi. Ihmisillä on voimakas pelko lastensuojelua kohtaan. Ei mielletä, että tarkoitus on auttaa.

Raskauden aikana päihteiden käyttö on yleensä helpompi lopettaa. Kaikki eivät tosin silloinkaan kykene.

Mitä päihteistä seuraa lapsille?

– Kaikki aineet vaurioittavat lapsia, mutta koska aivot ovat monimutkaiset, vaurioita nähdään usein vasta kouluiässä. Silloin on vaikea osoittaa, mikä johtuu päihteistä, mikä muusta. Selkeät fas-lapset, joiden äiti on juonut koko raskauden ajan, ovat löydettävissä jo aiemmin.

Lue lisää: Hallitus pureutuu nuorten huumekuolemien ehkäisyyn

Kirjoittaja

Heli Väyrynen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030