Terveydenhuolto

Jatkossa aborttiin liittyvät käytännöt vaihtelevat eri puolilla

Yhden lääkärin tapaaminen riittää raskausviikolle 12+0 asti, ja lääkkeellinen raskaudenkeskeytys voidaan hoitaa jopa perusterveydenhuollossa.

Anne Seppänen

Aborttiin liittyvät käytännöt muuttuvat, kun lakiin raskauden keskeyttämisestä tehdyt muutokset tulevat voimaan syyskuun alussa. Toimintatavat vaihtelevat paikkakunnittain.

Uuden lain mukaan aborttiin on oikeus raskaana olevan omaan pyyntöön perustuen 12. raskausviikon loppuun asti. Enää ei tarvita kahden lääkärin lausuntoa, eikä odottajan tarvitse erityisesti perustella raskaudenkeskeytystä.

Mikkelissä Etelä-Savon hyvinvointialueella potilas ottaa suoraan yhteyttä erikoissairaanhoitoon. Saman hyvinvointialueen Savonlinnassa taas yhteyttä otetaan neuvolaan ja raskaudenkeskeytys hoidetaan perusterveydenhuollossa.

Husissa potilaat ottavat yhteyttä naistentautien poliklinikalle lukuun ottamatta Vantaan-Keravan hyvinvointialuetta, jossa varhainen lääkkeellinen raskaudenkeskeytys hoidetaan perusterveydenhuollossa.

Helsingin yliopiston professori ja Husin naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Oskari Heikinheimo pitää hyvänä, että eri paikkakunnilla rakennetaan omia käytäntöjä.

Erityisen hyvä muutos on, että hankalassa elämäntilanteessa olevat potilaat saavat palvelun yhdeltä luukulta, eikä heidän tarvitse asioida sekä perusterveydenhuollossa että erikoissairaanhoidossa.

Maailmalla tähän on menty lääkkeellisen raskaudenkeskeytyksen myötä jo aikaisemmin, ja Suomi tulee hiukan jälkijunassa.

– Tärkeintä on, että on osaamista ja kiinnostusta keskeytyspotilaiden hoitoon, jotta hoito on muutakin kuin pillerien tarjoamista. Täytyy osata vastata kysymyksiin, joita varmasti tulee, näkee Heikinheimo.

Ei lähetettä erikoissairaanhoitoon

Naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Susanna Bromsin mukaan suurin muutos Mikkelin keskussairaalan käytännöissä on siinä, että raskaudenkeskeytystä toivova ei tarvitse lähetettä erikoissairaanhoitoon, vaan ottaa sinne itse yhteyttä.

Lue myös

Toimintamalli keventää terveyskeskuslääkärien työtä, kun noin 150 raskaudenkeskeytykseen liittyvää käyntiä vuodessa jää pois.

Ensimmäinen kontakti on hoitaja, joka haastattelee potilaan ja varaa ajan lääkärin vastaanotolle.

– Lääkäri toteaa ultraäänitutkimuksessa raskauden keston ja sen, että raskaus on kohdussa. Jos raskaus on korkeintaan 10. viikolla, potilas saa kotiin lääkkeet ohjeineen, kertoo Broms.

Jos raskaus on kestänyt yli 10 viikkoa, keskeytys tehdään aina sairaalassa.

– Pääasia on potilaan päätös, raskaudenkeskeytys tulee toteuttaa potilaan pyynnöstä, kun raskautta on kestänyt alle 12 viikkoa. Valtaosa keskeytyksistä tapahtuu raskausviikkojen 6 ja 9 välillä, ja tavallisin syy on sosiaalinen indikaatio, Broms toteaa.

Juttua korjattu 18.8.2023 klo 10.29: Heikinheimon titteli korjattu.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030