Terveydenhuolto

Jakso Kevassa opetti työkyvyn ja kuntoutustarpeen arviointia

Kiinnostus vakuutuslääketieteeseen sai työterveyshuoltoon erikoistuvan Tiina Linnavirran hakemaan uudenlaiseen erikoistumispaikkaan.

Anne Seppänen
Keva
Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri Tiina Linnavirta on saanut syventyä Kevan tarjoamassa erikoistumiskoulutuksessa vakuutuslääketieteeseen. Kuvassa hän on Kevan ständillä Oulussa järjestetyssä työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallisessa seminaarissa.

Työterveyshuoltoon erikoistuva lääkäri Tiina Linnavirta on kevättalvesta saakka saanut syventyä syvällisesti vakuutuslääketieteeseen ja siihen, miten työkykyä ja kuntoutustarvetta arvioidaan.

Hän on työskennellyt Kevan tarjoamassa, Helsingin yliopiston hyväksymässä, työterveyshuoltoon erikoistuvan lääkärin koulutuspaikassa ja suorittanut työkyvyn arviointi ja kuntoutus -jakson opintoja.

– Jakso on lisännyt innostusta omaan työhön ja sen kehittämiseen. Tämä on hyvä ponnahduslauta uralle jatkossakin, Linnavirta kiittelee.

Hän on ensimmäinen erikoistuva lääkäri, jolle Keva tarjoaa koulutuspaikan. Koulutusjakso on vielä käynnissä.

Sekä Linnavirta että Kevan johtajaylilääkäri Tuula Metsä ovat kokemuksiin tyytyväisiä. Kyseinen puolen vuoden koulutusjakso on sellainen, johon erikoistuvien on usein vaikea löytää suorituspaikkaa.

– Rakentamamme koulutusjakson sisältö on sellainen, mitä ei oikein muualla pysty suorittamaankaan. Siihen kuuluu pääasiallisesti työkyvyn ja ammatillisen kuntoutuksen arviointia. Lisäksi erikoistuva lääkäri tutustuu laajasti muihinkin vakuutuslääketieteen alueisiin ja henkilö- ja työantaja-asiakkaan erilaisiin palveluihin, kertoo Metsä.

Arviointityössä erikoistuvalla on ollut erikseen perehdyttäjälääkäri somaattisiin ja psykiatrisiin arvioihin.

Erikoistumiskoulutuksesta halutaan tehdä pysyvä, ja pian avautuu rekry uudelle koulutusjaksolle, joka alkaa vuodenvaihteessa.

Nyt sujuvat B-lausunnotkin

Linnavirta kokee saaneensa jakson aikana näkemystä ja varmuutta työkyvyn ja kuntoutustarpeen arviointiin, ja niiden oikea-aikaiseen käynnistämiseen.

– Keskeinen työtehtävä on ollut vakuutuslääketieteen arviointityö asiakirjojen pohjalta. Emme tapaa potilaita, vaan teemme työkyvyn ja kuntoutustarpeen arvioita saatujen selvitysten pohjalta eläkelakien näkökulmasta, Linnavirta kertoo.

– Myös hyvä B-lausunnon kirjoittamisen taito on kehittynyt, kun olen lukenut ja arvioinut B-lausuntoja.

Linnavirta onkin lähiaikoina mukana kouluttajana Kevan järjestämässä B-lausuntokoulutuksessa, joka järjestetään webinaarina.

Kevan tarjoama työtehtävä on 50–60-prosenttinen. Toisen puolen työajastaan Linnavirta työskentelee pitkäaikaisessa työpaikassaan Mehiläisen työterveyshuollossa. Näin jakson suorittamiseen kuluu noin vuosi.  

Linnavirta kokee, että tämä on ollut hedelmällinen ratkaisu. Näin hän on saanut uudet opit heti käyttöön työterveyslääkärin arjessa.

Lue lisää: Erikoistumispaikkoja jää täyttämättä, vaikka hakijoita olisi

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030