Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2022;77:e33427, www.laakarilehti.fi/e33427

Immunologia on muuttamassa vakavien sairauksien hoitoa

Immunologinen tutkimus tuottaa lähivuosina uusia keinoja, joilla hoidetaan muun muassa syöpää ja MS-tautia.

Sari Kosonen

Immunologia oli teemana 31. kerran järjestetyssä BioCity Symposiumissa Turussa. Kaksipäiväisessä symposiumissa syvennyttiin muun muassa siihen, kuinka syöpä muokkaa puolustusjärjestelmäämme itselleen suotuisaksi tai piiloutuu siltä kokonaan. Kun nämä keinot tunnetaan, voidaan kehittää uusia immunoterapioita.

Kehitteillä oleviin immunoterapioihin kuuluu muun muassa vasta-ainelääke beksmarilimabi. Se on tarkoitettu vaikeiden syöpien hoitoon ja on edennyt jo potilaskokeisiin.

Matins-tutkimuksessa (Macrophage Antibody to Inhibit Immune Suppression) lääkkeelle suotuisan hoitovasteen saaneista potilaista 65 % oli vielä vuoden jälkeen elossa, kun vastaava luku hoitovasteettomassa ryhmässä oli 11 %.

Akatemiatutkija Maija Hollménin vetämä ryhmä selvittää parhaillaan, miten syöpäpotilaista voidaan erottaa juuri ne potilaat, jotka hyötyvät lääkkeestä.

MS-lääkettä nenän kautta

Vasta-ainehoidot tuovat uutta toivoa myös etenevää MS-tautia sairastaville ja Alzheimer-potilaille. 

Lue myös

Harvardin yliopiston professori Howard L. Weiner kertoi symposiumissa tutkimuksesta, jossa kahdeksan etenevää MS-tautia sairastavaa potilasta saa nenän kautta annosteltavaa foralumabi-vasta-ainetta. Weinerin mukaan foralumabista (aCD3) on saatu alustavissa tutkimuksissa dramaattisia tuloksia. Vasta-aine on näyttänyt hillitsevän aivojen puolustajasolujen, mikroglian, toimintaa, mikä on pysäyttänyt MS:n etenemisen.

Weiner uskoo, että nenän kautta annetusta foralumabista on hyötyä myös muissa neurologissa sairauksissa, joissa häiriintynyt mikroglia-toiminta on osallisena. Näitä tauteja ovat muun muassa Alzheimerin tauti ja ALS.

BioCity Symposiumin järjestäjä BioCity Turku -organisaatio tukee bio- ja molekyylitieteiden tutkimusta Turun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Tänä vuonna tapahtumaan osallistui yli 400 osanottajaa. Symposiumista kerrottiin Turun yliopiston verkkosivuilla

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030