Ihmislähtöisempiä sote-järjestelmiä kehitetään nyt eurooppalaisin yhteisvoimin
– Parhaiden käytäntöjen omaksuminen maasta toiseen on alihyödynnetty resurssi, sanoo Ilmo Keskimäki THL:stä.

Tampereen yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä Suomen Akatemia ovat mukana eurooppalaisessa yhteistyössä, joka tukee kansallisten sote-järjestelmien uudistumista.
Horizon Europe -puiteohjelmaan kuuluva kumppanuusohjelma kestää seitsemän vuotta, ja sen kautta ohjataan runsaat 300 miljoonaa euroa tutkimukseen, innovaatioihin ja niiden toimeenpanoon.
– Vertaileva eurooppalainen sote-tutkimus ja eri maiden järjestelmien parhaiden käytäntöjen omaksuminen maasta toiseen on alihyödynnetty resurssi, johon uusi kumppanuusohjelma tuo kertaheitolla ison parannuksen. Voimme oppia toisiltamme paljon, toteaa tutkimusprofessori Ilmo Keskimäki THL:stä tiedotteessa.
Tavoitteena on kehittää järjestelmiä ihmislähtöisemmiksi, vaikuttavammiksi ja tasa-arvoisemmiksi.
Suomen sote-uudistus kiinnostaa
Mukana kumppanuusverkostossa on tutkimusorganisaatioita, tutkimuksen rahoittajia ja hallintoviranomaisia 25 maasta.
Suomalaisista kumppaneista THL koordinoi kokonaisuutta ja luo menetelmiä ratkaisujen välittämiseksi maiden välillä. Tampereen yliopisto tukee Euroopan tasoisia toimia, joilla edistetään hoitoa ja hoivaa uudistavia ekosysteemejä.
Suomen Akatemia puolestaan osallistuu kansallisten rahoittajien yhteistyöhön, jonka puitteissa rahoitetaan monikansallisia yhteistyöhankkeita.
– Isotkaan toimijat eivät saa muutoksia aikaan yksin, sanoo johtaja Juha Teperi Tampereen yliopistosta tiedotteessa.
Teperin mukaan monet eurooppalaiset maat ovat olleet hyvin kiinnostuneita Suomen sote-uudistuksesta, joka on yksi suurimmista hyvinvointialan muutosprosesseista vuosikymmeniin koko Euroopassa.