Terveydenhuolto

ICD-11 on julkaistu

WHO:n järjestelmällä voidaan ilmoittaa yli 1,6 miljoonaa käyntisyytä.

Maria Nummela

WHO on julkaissut ICD-11 -luokituksen. Tässä on 17000 koodia vammoille, sairauksille ja kuolemansyille sekä yli 120000 muuta tarkentavaa termiä. Näiden yhdistelmillä voidaan kirjata yli 1,6 miljoonaa erilaista kliinistä sairautta tai muuta syytä olla yhteyksissä terveydenhuoltoon.

Koodiston avulla voidaan ilmoittaa esimerkiksi syövän levinneisyys tai murtuman sijainti entistä tarkemmin. Järjestelmässä on omat osionsa perinteiselle itämaiselle lääkinnälle, peliriippuvuuksille ja seksuaaliterveyteen liittyviin sairauksiin ja tiloihin.

Uusi koodisto otetaan käyttöön ympäri maailmaa.

– Suomella on velvollisuus ottaa ICD-11 käyttöön WHO:n jäsenmaana, kertoo kehittämispäällikkö Mikko Härkönen THL:n Koodistopalvelusta.

Hanke tarvitsee käynnistyäkseen rahoituksen.

– Keskusteluja sosiaali- ja terveysministeriön kanssa on käyty, mutta projektia ei ole vielä aloitettu.

Luokitusta käytetään muun muassa kuolinsyy- ja sairastavuustietojen keräämiseen, kliinisessä työssä potilasasiakirjamerkinnöissä, sosiaalivakuutuksen lausunnoissa, tutkimus- ja kehittämistyössä sekä tiedonhakusanastona. Sosiaali- ja terveysministeriö on määrännyt ICD-10-tautiluokituksen käytön pakolliseksi tautien ja kuolinsyiden merkitsemisessä potilasta koskeviin asiakirjoihin.

Lue myös

Alkujaan William Farren ehdotus kansainväliseksi kuolinsyyluokitukseksi hyväksyttiin vuonna 1855 Kansainvälisessä Tilastokonferenssissa. Tämän pohjalta kehittyi nykyinen ICD-luokitus. Vuonna 1893 ICD-0-versiossa oli koodeja ainoastaan 161, ja WHO:n ensimmäisessä virallisesti hyväksymässä ICD-6-laitoksessa 1948 oli jo 952 koodia.

Nykyinen ICD-10 valmistui 1992. Se otettiin käyttöön Suomessa 1996. Vuonna 2007 THL:n koodistopalvelimella olevassa ICD-10-laitoksessa oli 14362 nimikettä. ICD-10-luokituksen käyttöä jatketaan toistaiseksi. Ennen ICD-11–järjestelmän käyttöönottoa tarvitaan perusteellista käännöstyötä.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030