Husin uudessa silmäsairaalassa hoidetaan tuhat potilasta päivässä
Sinne on keskitetty pääkaupunkiseudun silmätautien hoito ja koko maan vaikeimmat tapaukset.
Husin silmäsairauksien hoitoon keskittyvä Tammisairaala avautuu Helsingin Meilahteen. Ensimmäiset potilaat pääsevät hoitoon 12. toukokuuta kello 7 lähtien. Tähän saakka Husin silmäsairauksien hoito on ollut hajallaan 5–6 yksikössä.
– Hyvältä tuntuu, että rakennus on vihdoinkin saatu valmiiksi, sanoo Husin silmätautien linjajohtaja, ylilääkäri Jukka Moilanen .
Uuden sairaalan suunnittelu alkoi 2017.
– Silloin totesimme, että on pakko tehdä uusi sairaala, koska potilasmäärät ovat moninkertaistuneet lyhyessä ajassa.
Silmäpotilaiden määrä on kasvanut viiden prosentin vuosivauhtia, ja kymmenessä vuodessa tuplaantunut. Pääsyy kasvuun on suomalaisten vanheneminen. Kaksi kolmasosaa Husin silmäsairaalan potilaista on yli 65-vuotiaita.
Tammisairaala vastaa silmätautien julkisesta erikoissairaanhoidosta pääkaupunkiseudulla. Sairaalaan on myös keskitetty vaikeiden ja harvinaisten silmäsairauksien valtakunnallinen hoito.
– Tammisairaalalla on valtakunnallinen vastuu kaikkein vaikeahoitoisimmista potilaista. Sairaala on myös maan ainoa sairaala, joka päivystää verkkokalvon irtoamapotilaita.
Tilat mahdollistavat useamman hoitamisen
Tammisairaalassa hoidetaan päivittäin noin tuhat potilasta ja tehdään noin sata silmäleikkausta joka päivä.
Silmäklinikka eroaa perinteisestä sairaalasta muun muassa siinä, että sen vuodeosastolla viivytään keskimäärin vain 1,5 vuorokautta, ja jokaiselle potilaalle on oma huone.
Tammisairaalassa on yli 200 vastaanottotilaa, 15 leikkaussalia, 19 toimenpide- ja pistoshuonetta, 12-paikkainen osasto sekä oma välinehuoltoyksikkö. Opetuskäyttöön sairaalasta löytyy opetusleikkaussali ja koulutustiloja.
– Vastaanottotilat on suunniteltu niin, että voimme hyödyntää kehittämäämme lääkärin, hoitajan ja optikon yhteisvastaanottomallia entistä laajemmassa mittakaavassa. Mallin avulla lääkärimme ovat voineet ottaa 50–100 prosenttia enemmän potilaita vastaan päivässä, kertoo Moilanen.
Uuden sairaalan kustannuksissa on säästetty tuomalla käyttökelpoiset laitteet vanhoista tiloista uuteen sairaalaan.
Henkilökunta mukana suunnittelussa
Tammisairaalan suunnittelussa alusta lähtien mukana ollut silmätautien ylilääkäri Marita Uusitalo pitää tärkeänä, että henkilökunta ja kokemusasiantuntijat ovat olleet mukana suunnittelussa.
– Sairaala olisi hyvin toisen näköinen, jos käyttäjät ja suunnittelijat eivät olisi tehneet tiivistä yhteistyötä, sanoo Uusitalo.
Tammisairaalassa heikkonäköisiä potilaita varten on muun muassa kohokartta, hissiaulojen pistekirjoitusopasteet sekä valkoisella kepillä tunnusteltavat ulkotilassa ja lattiassa olevat kohomerkinnät. Sairaalan sisäänkäynneillä, pysäköintihallin hissiaulassa ja hisseissä sijaitsevat älyäänimajakat auttavat suunnistamisessa.
Uusitalon mukaan uudet tilat tuovat yhteisöllisyyttä, ja henkilökunnalle on rakennettu valoisat ja viihtyisät taukotilat.
– Kun henkilökunta viihtyy, se näkyy hoidon laadussa ja siinä, miten taloon saadaan työntekijöitä. On mukava huomata, että henkilökunta haluaa tulla tänne innolla.