Terveydenhuolto

Hus: Vakavat sähköpotkulautavammat lisääntyneet

Samalla kun vammautuneiden kokonaismäärä laskee, vakavien vammojen määrä on kasvanut.

Anne Seppänen

Alle 16-vuotiaiden vakavat sähköpotkulautavammat ovat lisääntyneet, ilmenee Husin tekemästä seurannasta.

Viiden vuoden seurantajaksolla, joka alkoi elokuusta 2019, on Husin sairaaloissa hoidettu yhteensä 604 lasta ja nuorta sähköpotkulaudalla tapahtuneiden onnettomuuksien vuoksi.

Suurin osa vammautuneista on poikia ja keskimäärin 12–13-vuotiaita.

Päivystyksiin tulee potilaita tulee lähes päivittäin.

– Tämän lisäksi on varmasti paljon lapsia, jotka ovat saaneet esimerkiksi haavoja ja ruhjeita käyttäessään sähköpotkulautaa, mutta jotka eivät tarvitse sairaalahoitoa, ylilääkäri Mikael Kuitunen  Uudesta lastensairaalasta sanoo tiedotteessa .

Suurin osa vammoista haavoja ja ruhjeita

Sairaalaan hakeutuvilla lapsilla saattaa olla useita erilaisia vammoja. Suurin osa vammoista on ollut haavoja ja ruhjeita. Niitä on ollut yhteensä 334.

Vakavia tuki- ja liikuntaelinten vammoja, kuten murtumia, on ollut 283 ja lieviä vammoja 175. Lieviä pään vammoja on diagnosoitu 221 ja vakavia pään vammoja 50. Sisäelinvammoja on ollut 12 lapsella. Kaksi lasta on menehtynyt pääkaupunkiseudulla sähköpotkulautaonnettomuuksissa.

– Viimeisen vuoden aikana erityisesti vakavien vammojen määrä on kasvanut, vaikka vammautuneiden kokonaismäärä on laskussa. Tämä on erityisen huolestuttavaa. Alaikäisen kohdalla vanhemman vastuu sähköpotkulaidan käytöstä korostuu, toteaa lastenortopedi Matti Ahonen  Uudesta lastensairaalasta tiedotteessa.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030