Terveydenhuolto

"Humaanitapauksia alkaa olla aika paljon"

Lintuinfluenssakuolema Yhdysvalloissa ei varsinaisesti vaikuta Suomen tilannekuvaan, sanoo THL:n tutkija Erika Lindh.

Tiiamari Pennanen

Yhdysvallat on raportoinut ensimmäisestä lintuinfluenssaviruksen aiheuttamasta kuolemasta ihmisellä.

Sairastunut altistui H5N1-virukselle pientilan lintukannasta ja luonnonvaraisista linnuista Louisianassa. Osavaltio ilmoitti asiasta 6. tammikuuta, ja siitä ovat kertoneet useat mediat. Menehtynyt on yli 65-vuotias henkilö, jolla oli taustalla perussairauksia.

Virus kuuluu D1.1-genotyyppiin, joka on sukua muille Yhdysvalloissa luonnonvaraisista linnuista ja siipikarjasta löydetyille D1.1-viruksille sekä Kanadassa nuoreen potilaaseen liittyvälle vakavalle tapaukselle, kertoo BMJ .

Suomen lintuinfluenssan tilannekuvaan Yhdysvaltojen tuore kuolemantapaus ei varsinaisesti vaikuta, vaan se oli odotettavissa, kertoo tutkija Erika Lindh Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Kuolemantapauksia tai vakavia sairastumisia on raportoitu viime aikoina myös muissa maissa, ainakin Kanadassa ja Kambodzassa.

– Olemme tilanteessa, jossa humaanitapauksia alkaa olla aika paljon. Tilanne on siinä mielessä huolestuttava, sanoo Lindh.

H5N1-virusta kiertää Lindhin mukaan tällä hetkellä paljon Yhdysvalloissa siipikarjan ja lypsykarjan parissa. Lypsykarjassa tauti näyttäytyy lievempänä ja eläimet voivat vaikuttaa pitkään terveemmiltä.

Yhdysvalloissa on todettu yli 60 humaanitapausta vuoden 2024 alusta lähtien. Valtaosa on altistunut lypsykarjan kautta. Taudin vakavuuteen vaikuttavat useat tekijät, kuten potilaasta ja viruskannasta riippuvat tekijät sekä tartuntareitti.

Suurin osa tapauksista on lieviä, mutta Lindhin mukaan odotettavissa on myös lisää kuolemantapauksia.

– Lypsy- ja siipikarjan parissa työskenteleviä ihmisiä altistuu virukselle koko ajan. Kausi-influenssan alku aiheuttaa virusmuunnosten riskiä, kun viruskannat voivat sekoittua, sanoo Lindh.

Suomessa tai muualla Euroopassa ei ole todettu toistaiseksi yhtään tartuntaa ihmisellä. Tautiriskiin on varauduttu muun muassa tarjoamalla turkiseläinten ja lintujen parissa työskenteleville riskiryhmille rokotetta.

Lue lisää: Teini-ikäinen tehohoidossa lintuinfluenssan uuden genotyypin takia Kanadassa

Kirjoittaja

Tiiamari Pennanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030