Terveydenhuolto

Hoidon jatkuvuusmalli laajenee koko Lappiin

Mallin jo käyttöön ottaneilla terveysasemilla hoitojonot ovat purkautuneet nopeasti.

Anne Seppänen

Lapin hyvinvointialue aikoo ottaa hoidon jatkuvuusmallin käyttöön koko laajan hyvinvointialueen kaikilla terveysasemilla.

– Viime vuonna malli otettiin käyttöön jo yli puolella meidän terveysasemistamme, nyt alkuvuodesta aloittaa muutama ja vuoden loppuun mennessä loputkin, kertoo sairauksien ehkäisyn ja hoidon johtaja Tuula Saukkonen Lapin hyvinvointialueelta.

– Olemme olleet hirveän tyytyväisiä, hän iloitsee.

Mallissa terveysasemilla työskentelee lääkärien ja hoitajien tiimejä, joiden vastuulle potilaat jaetaan. Myös hoitajat tekevät vastaanottotyötä ja ottavat vastuuta määräaikaiskontrolleista.

– Tiimi ottaa vastuuta, joten ei tule tilanteita, ettei lääkäri voisi pitää lomiaan ja vapaitaan, Saukkonen kertoo.

Lue lisää: Hoidon jatkuvuus on näyttöön perustuvaa hoitoa

Yhteistyössä tiimien kanssa toimii fysioterapeutin suoravastaanotto. Mietinnässä on, miten mielenterveystyö saadaan tukemaan tiimejä. Myös jalkautuvaa erikoissairaanhoitoa kehitetään perusterveydenhuollon tueksi.

– Pyrimme katsomaan, että digitaaliset ratkaisut tukevat hoidon jatkuvuutta, ettei tule sellaista digikanavaa, joka hajottaisi sitä. Myös digitaalinen asiointi ja hoidon tarpeen arviointi ovat helpompia hoitajalle, kun hän tuntee potilaat.

Henkilökunta mukana kehitystyössä

Saukkonen siirtyi työskentelemään Lapin hyvinvointialueelle juuri hyvinvointialueiden aloittaessa. Aiemmin hän toimi ylilääkärinä Oulunkaaren kuntayhtymässä ja näki läheltä, kuinka tyytyväisiä Pudasjärven terveyskeskuksessa oltiin uuteen hoidon jatkuvuusmalliin.

Malli vastaa Oulun Tuirassa käytössä olevaa mallia. Myös Sallan terveysasemalla on käytössä sama malli. Näitä kaikkia kehitettiin yhdessä ja samaan aikaan.

Lääkärilehti kertoi hiljattain, että Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue aikoo nyt laajentaa mallin kaikkiin sote-keskuksiinsa.

Lue lisää: Oma lääkäri

Saukkonen halusi rukata Lapin terveysasemat saman mallin mukaisiksi. Uutta työtapaa ruvettiin kehittämään omana työnä niin, että terveysasemien henkilökunnalla oli siinä suuri rooli.

– Asematkin ovat erilaisia, joten näen että onnistumme parhaiten, kun henkilökunta on mukana kehitystyössä, Saukkonen sanoo.

Mallin myötä hoitojonot ovat etenkin pienillä terveysasemilla nopeasti purkautuneet. Myös päivystykset ja kiirevastaanotot ovat rauhoittuneet.

– Jos potilas pääsee omalle lääkärille viikossa tai kahdessa, hän mieluummin odottaa sen kuin lähtee kiirevastaanotolle, Saukkonen toteaa.

Lapin etu on, että sen luonto ja eksotiikka houkuttavat myös lääkäreitä asumaan ja työskentelemään pienissäkin kunnissa.

– Perusterveydenhuollossa meillä on hyvä lääkäritilanne, eikä ostopalveluita tarvita.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030