Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e43549, www.laakarilehti.fi/e43549

Hiihtolomat näkyvät MediYlläksessä rinnevammoina

Kun aikuisväestö vuorostaan saapuu hiihtämään, apua tarvitaan latutapaturmiin ja liian kovien hiihtotavoitteiden seurauksiin.

Anne Seppänen

– Voinko soittaa kohta takaisin, minulla on tuossa kolme traumapotilasta odottamassa? vastaa MediYlläksen yrittäjä ja vastaava lääkäri Katja Kuusimäki Lääkärilehden haastattelupyyntöön.

Hetken päästä hän soittaa, kiireisenä potilaiden välissä.

Joulusta pitkälle kevääseen MediYlläksessä riittää vilskettä. Pieni lääkäriasema tarjoaa yleislääkäripalveluja ja työterveyshuoltoa Ylläksellä Kolarin kunnassa.

Katja Kuusimäki on aseman ainoa ympärivuotinen lääkäri. Hänen lisäkseen sesonkiaikoina on töissä kaksi tai kolme lyhytaikaisessa pestissä olevaa lääkäriä, yleensä samat vuodesta toiseen. Hoitajia on neljä, joista yksi röntgenhoitaja.

Lääkäriasemalla on röntgen- ja laboratoriopalvelut.

– Kiireinen sesonki alkaa joulusta. Silloin on 2,5 viikkoa kunnon kiirettä. Tammikuussa on vähän rauhallisempaa ja hiihtolomaviikoista alkaa pääsiäisen yli kestävä kiireaika, Kuusimäki kertoo.

Sesonki alkaa rinnevammoilla

Asiakkaat ovat ensimmäisellä hiihtolomaviikolla eteläsuomalaisia. Lisäksi Ylläksellä lomailee paljon keskieurooppalaisia: hollantilaisia, ranskalaisia, belgialaisia ja sveitsiläisiä.

Hoidettavien vaivojen laatu vaihtelee jonkin verran sen mukaan, missä vaiheessa kevättä ollaan menossa. Hiihtolomaviikoilla nähdään paljon lasketteluvammoja.

– Aika paljon on tällä viikolla ehtinyt olla polvi-, ranne- ja olkapäävammoja, ja tietenkin infektiosairauksia, monenlaisia virustauteja, Kuusimäki kertoo.

Kun koulujen hiihtolomaviikot ovat ohi, saapuu aikuisväestö Lappiin hiihtämään. Silloin lisääntyvät latutapaturmat.

– Niissä korostuvat polvi-, nilkka- ja peukalovammat. Paljon on hiihtäjän peukaloita. Myös olkapäävammoja tulee hiihtäessä. Polvivammat ovat samantyyppisiä kuin rinnevammoissa, Kuusimäki kertoo.

Vanhemman hiihtoväen myötä MediYlläksessä nähdään myös sisätautisia ongelmia. Moni on saattanut ottaa lomaviikolle liian kovan hiihtotavoitteen ja siitä seuraa ylilyöntejä.

– Ollaan kuivassa kunnossa, vähän huono olo, sydän pompottelee, Kuusimäki kuvaa.

Erilaista työtä kuin kaupungissa

Lähimmät julkiset terveyskeskukset ovat Kolarissa ja Kittilässä, joihin on Ylläkseltä matkaa noin 40 kilometriä.

– Asiakkaat ovat lähtökohtaisesti ihan hyvillä mielin, vaikka tietenkin harmittaa, että suunnitelmiin tuli muutoksia. He ovat tyytyväisiä, että lähellä on paikka, mihin tulla näytille. Pyrimme hoitamaan potilaat kokonaisvaltaisesti niin, että he saavat mukaansa selkeät ohjeet ja hoitosuunnitelmat kotipaikkakunnalle.

– Täällä, kuten myös paikallisissa terveyskeskuksissa, saa tehdä paljon asioita, joita ei Helsingissä terveyskeskuksessa saa tehdä. Traumojen hoitamiseen tulee tietämystä ja rutiinia, kun tietyntyyppiset urheiluvammat toistuvat, Kuusimäki kertoo.

Vakavammat tapaukset lähetetään Lapin keskussairaalaan 200 kilometrin päähän.

Lue lisää: Tunturista löytyi oma paikka

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030