Terveydenhuolto

Hepatiitti C on aiempaa harvinaisempi huumehoidon ja -kuntoutuksen asiakkailla

Positiivisen testituloksen saaneiden osuus on puolittunut viidessä vuodessa.

Anne Seppänen

Aiempaa harvemmalla huumehoidon ja -kuntoutuksen asiakkaalla on hepatiitti C. Positiivisen testituloksen saaneiden osuus on puolittunut viidessä vuodessa, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoraportista.

Viimeisen vuoden aikana hepatiitti C oli testattu 54 prosentilla asiakkaista, joista 26 prosenttia oli saanut positiivisen testituloksen. Vuonna 2018 viimeisen vuoden aikana testatuista 57 prosenttia oli saanut positiivisen testituloksen.

– Myönteisen kehityksen taustalla on todennäköisesti useita tekijöitä, kuten Suomen C-hepatiittistrategia 2017–2019, vuonna 2019 annettu C-hepatiitin hoitopolkusuositus, hoitojen yksinkertaistuminen, hoidettavien määrän kasvaminen, hoidon yhdistäminen päihdepalveluihin, korvaushoitopotilaiden määrän kasvaminen sekä hepatiittihoitojen toteuttaminen terveysneuvontapisteissä, kertoo THL:n ylilääkäri Margareeta Häkkinen tiedotteessa .

Hoidon kattavuutta pitää edelleen parantaa

THL:n tutkimuspäällikkö Henrikki Brummer-Korvenkontio arvioi, että tuloksissa näkyy päihde- ja riippuvuuspalveluiden kasvanut aktiivisuus hepatiitti C:n hoitokäytäntöjen kehittämisessä ja jalkauttamisessa.

– Vaikka myönteistä kehitystä on tapahtunut, etenkään päihteitä aktiivisesti käyttävien hepatiitteja ei vielä kattavasti etsitä eikä hoideta. Tarvitaan testaamista ja hoitoa matalalla kynnyksellä päihdepalveluissa sekä liikkuvia palveluita siellä, missä päihteitä pistämällä käyttävät asioivat. Hallitusohjelmassa mainittu hepatiitti C:n hävittäminen vuoteen 2027 mennessä ei onnistu, ellei hoidon kattavuutta edelleen paranneta, Häkkinen toteaa.

60 prosenttia huumehoidossa ja kuntoutuksessa olevista oli vuonna 2023 käyttänyt viimeisen vuoden aikana jotain huumetta pistämällä. Heistä 35 prosenttia oli käyttänyt pistovälineitä yhteisesti. Pistovälineiden yhteiskäyttö on merkittävin hepatiitti C:n tartuntatapa.

Huumehoidon ja -kuntoutuksen asiakkaille yleisimmin ongelmia aiheuttavat päihteet olivat opioidit, rauhoittavat lääkkeet, stimulantit ja kannabis. Neljällä viidestä useampi kuin yksi päihde aiheutti ongelmia. 

Yli puolet asiakkaista kertoi monipäihdekäytöstä, jossa samanaikaisella tai perättäisellä päihteiden käytöllä tavoitellaan eri päihteiden yhteisvaikutusta.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030