Heistä kuullaan vielä

Lääkärilehti julkaisi 12 vuotta sitten jutun, joka esitteli nuoria, tulevaisuuden vaikuttajiksi ennustettuja lääkäreitä. On aika toistaa juttu – ja katsoa, miten aiemmat arviot onnistuivat.

Nouseeko opiskeluajan vaikuttaja näkyvään asemaan työelämässä?

Usein näin käy. Lääkärien yhteisöissä toimimisen peruskivi muurataan opiskeluaikana, kuten toimittaja Heidi Mäenpää Lääkärilehdessä vuonna 2010 kirjoitti. Hän oli kysynyt kandiseuroilta tulevaisuuden järjestövaikuttajia.

Lehteen heistä päätyi 20.

Näkyvimmin nousi esiin kuudennen vuosikurssin kandi, 27-vuotias Pirkka Pekkarinen. Hänen veikkailtiin etenevän kansanedustajaksi.

Eduskunnassa Pekkarinen ei vielä ole, mutta aikaa on.

Lääkäriliitossa hänet oli artikkelin aikoihin valittu juuri valtuuskuntaan. Nyt hän on hallituksen varapuheenjohtaja. Leipänsä Pekkarinen ansaitsee Husissa teho-osaston anestesiologina.

Mäenpään listalla oli myös Matias Rantanen , 26.

Rantanen johtaa nyt Lääkäriliiton valtuuskuntaa, joten arvio tulevasta järjestöurasta osui kohdalleen. Hän on anestesiologi Tyksissä.

Lääkäriliiton valtuuskunnassa on listalta myös Terhi Savolainen . Iiro Karhiaho on ollut Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja.

Aivan pieleen arvaukset eivät siis menneet.

Lääkärilehti uskaltautuu leikkiin nyt uudelleen. Kysyimme nimet jälleen kandiseuroilta.

Valtteri Korkiakoski, 26, yritysmaailman huipulle?

5. vuosikurssin kandi Tampereen yliopistosta. Perusti opiskeluaikana menestyvän yrityksen. Valmistelee väitöskirjaa johtamisesta.

Valtteri Korkiakosken työlistasta tulee helposti mieleen, ettei yhden ihmisen aika kaikkeen riitä.

– En koe tätä kuormittavaksi. Teen itselleni tärkeitä asioita, hän vastaa.

Korkiakoski perusti toisen opintovuoden aikana yrityksen yhdessä kahden opiskelutoverinsa kanssa yrityksen, Medified Solutionsin. Yritys tarjoaa etätyökaluja mielenterveystyöhön. Ruotsalainen Mindler osti sen vuodenvaihteessa.

– Yrityskauppa tuli nopeammin kuin osasimme kuvitella. Mindler on yksi Euroopan isoimmista etäterapiaa tarjoavista kasvuyrityksistä. On hienoa päästä työskentelemään kansainvälisen kasvuyrityksen johtoryhmän kanssa, hän kertoo.

Oman työnsä lisäksi Korkiakoski johtaa Ruotsin operaatioita opiskelijalähtöisessä Wave Venturesissa. Se tekee pääomasijoituksia pohjoismaisiin start up -yrityksiin.

Uuden luominen motivoi nuorta johtajaa, ja nyt kiinnostus on etenkin mielenterveysasioissa.

– Yksikään lääkäri ei voi sulkea mielenterveysasioilta silmiään. Kehitettävää riittää, mutta esteinä ovat valitettavan usein rohkeiden investointien puute ja kaavoihin kangistuminen, hän sanoo.

Mahdavi Hajar, 25, monikulttuurisuuden tukija

4. vuosikurssin kandi Helsingin yliopistosta. Lääkäriasema Medipulssin perustaja. NLY:n valtuuskunnassa ja LKS:n hallituksessa.

Vaikuttaminen on kiinnostanut Mahdavi Hajaria koko opiskeluajan. Hän oli perustamassa Lääkäriasema Medipulssia, joka tarjoaa lääkäripalveluita tuloista ja taustoista riippumatta potilaan äidinkielellä.

– Olen aina työskennellyt opiskeluni ohella, Hajar kertoo.

Medipulssi toimi aluksi rekrytointipalveluna. Rekrytointi on nyt yhdistynyt Laatupäivystykseen, ja Hajar työskentelee siellä. Kesäksi hän menee Porvoon sairaalan sisätautiosastolle.

Hajarin vanhemmat ovat Afganistanista. Perhe muutti Suomeen Iranista. Tytär oli silloin 6-vuotias.

Lääkärin ammatti oli lapsuuden unelma. Nyt hän haluaa parantaa erityisesti maahanmuuttajien ja vähemmistöjen terveyspalveluita.

– Alalle tarvitaan enemmän monikulttuurisia työntekijöitä. Olen kokenut, että hunnutettua lääkäriä pidetään vielä kummajaisena jopa henkilökunnan keskuudessa. Helsingin lääkiksessäkin on vain yksi valinnainen kurssi ennakkoluuloista terveydenhuollossa.

 Hajar on NLY:n valtuuskunnassa ja LKS:n hallituksessa. Lisäksi hän tekee vapaaehtoistyötä yläkouluikäisten mielenterveysprojekteissa.

– Vähemmistön edustajana voi vaikuttaa, kun on oma itsensä ja näyttää osaamisensa.

– Olen ollut monelle potilaalle ensimmäinen kohtaaminen hunnutetun ihmisen kanssa. Haluan tehdä kohtaamisesta mahdollisimman positiivisen.

Jenni Tynkkynen, 29, moniammatillisuuden ja kansainvälisyyden puolesta

3.vuosikurssin kandi Vilnasta. Toista kautta kandiseura Vislon puheenjohtaja. Valmistunut sairaanhoitajaksi.

Jenni Tynkkynen pyrki lukion jälkeen lääkikseen, mutta ei päässyt. Hän aloitti sairaanhoitajan opinnot.

Valmistuttuaan hän teki kolmivuorotyötä sairaanhoitajana ja luki samaan aikaan lääkiksen pääsykokeisiin. Tuloksena oli 7. varasija.

Toisen yrittämisen jälkeen heräsi halu kokeilla Baltiaa. Hän päätti pyrkiä Vilnan yliopistoon.

– Olisin päässyt myös Tarttoon ja Riikaan, mutta halusin Vilnaan, koska täällä oli suomalaisia vähän. Kansainvälisestä opiskeluympäristöstä saisi kaiken irti.

Vaikka sisäänpääsy on Suomea helpompaa, ryhmästä voi karsiutua, ja kriteerit ovat tiukat. Tynkkynen on tällä hetkellä kliinisessä vaiheessa sairaalassa.

– Työtilat ja välineet ovat vanhempia kuin Suomessa. Täällä keskitytään enemmän potilaaseen ja käsillä tutkimiseen. Toisaalta ala on hierarkkisempi. Lääkäriopiskelijat eivät ole juuri lainkaan tekemisissä hoitajien kanssa.

Vilnan yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa opiskelee 40 suomalaista. Tynkkysen mielestä on tärkeää päästä tapaamaan muita suomalaisia opiskelijoita – mutta myös rakentaa sosiaalista piiriä ulkomaisten opiskelijoiden keskuudesta.

Kesäksi Tynkkynen suuntaa kotikaupunkiinsa Hämeenlinnaan, jossa harjoittelee anestesiassa- ja tehohoidossa. Valmistua hän aikoo 2025.

– Polkuni lääkäriksi ei ole ollut tavanomainen. Se antaa ainutlaatuisia vahvuuksia uralle.

Heidi Puharinen, 27, ennaltaehkäisevän terveydenhuollon asialla

6. vuoden kandi Itä-Suomen yliopistosta. NLY:n varavaltuutettu vuodesta 2021. Kustannusosakeyhtiö Medicinan puheenjohtaja vuodesta 2020.

Ruokaklinikka-podcastia juontanut Heidi Puharinen, 27, katsoo lääkärintyötä ravitsemustieteilijän näkökulmasta. Hän on terveystieteiden kandidaatti, pääaineena ravitsemus.

Opiskeluaikanaan hän pääsi lääkikseen.

– Ravitsemustieteen opinnot kulkevat tiiviisti mukana. Katson asioita ennalta ehkäisevien silmälasien läpi, kertoo Pieksämäen terveyskeskuksessa työskentelevä Puharinen.

Ruokaklinikka-podcastia hän alkoi tehdä kahden opiskelutoverin kanssa muutama vuosi sitten. Ajatus lähti somen virheellisistä ravitsemuskeskusteluista. Podcast on käsitellyt tieteelliseen tietoon perustuvaa lihavuus- ja ylipainoasiaa, perusfaktaa kuidusta sekä dieettimyyttejä.

– Somessa ei tavoita yleisöä, jos ei tee kiinnostavia sisältöjä. Väärää tietoa levittäviä on paljon, ja tätä tilannetta lääkäreiden olisi tärkeä muuttaa, hän sanoo.

Ylipaino on Puharisen mukaan jo niin laaja yhteiskunnallinen ongelma, ettei sen korjaaminen enää onnistu yksilötasolla.

– Vaaditaan ruokaympäristön muuttamista.

Simo Nuuttila, 26

6. vuoden medisiinari Turun yliopistosta

Simo on aloitti aktiiviuransa Ressun lukiossa Helsingissä opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtajana.

Lääketieteelliset opinnot aloitettuaan Simo on toiminut TLKS:n hallituksessa kaksi vuotta, pääsihteerinä ja puheenjohtajana. SML:n hallituksessa hän on ollut pääsihteeri ja puheenjohtaja.

Nuuttila toimi myös monta vuotta TYY:n edustajistossa, Turun yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan johtokunnassa ja monessa muussa tehtävässä.

Simo on myös toiminut lääketieteen opintojen ajan Turun kandivalmennuksen hallituksessa ja Turun yliopiston yliopistokollegiossa.

Simosta sanottua: Hän on esimerkillään ja antaumuksellaan innostanut ja kannustanut monia mukaan järjestötoimintaan, sillä todempaa järjestöaktiivia ei ole Turussa hetkeen nähty.

Eemu-Samuli Väliaho, 32

Lääketieteen lisensiaatti Itä-Suomen yliopistosta

Eemu-Samuli oli Kuopion lääketieteen opiskelijoiden Kuolon hallituksessa 2017–2020, kaksi viimeisintä kautta puheenjohtajana.

Itä-Suomen yliopiston terveystieteiden tiedekuntaneuvoston jäsen 2020–2021 sekä ylioppilaskunnan jaostoissa 2018–2020. Ollut vetovastuussa Kuolon ja lääketieteen koulutuksen 50-vuosijuhlahistoriikki- sekä Henki hyvänä -videoprojektissa.

Viimeistelee parhaillaan tohtoritutkintoaan ja aloittelee YEK-vaihettaan terveyskeskuslääkärinä sekä vaikuttaa Duodecimin valtuuskunnassa.

Eemusta sanottua: Eemu on yksi eniten Kuolon toimintaan viime vuosina vaikuttaneista. Hän on edistänyt ennen kaikkea avointa ja yhteisöllistä toimintaa. Eemu laittaa lusikoitansa niin moneen soppaan samaan aikaan, että olisi suorastaan mahdotonta, että hänestä ei kuultaisi jatkossa.

Petteri Hirvonen, 22

2. vuosikurssia lopetteleva medisiinari Turun yliopistossa

Opintojensa alussa Petteri valittiin vuosikurssinsa isännäksi. Toisena opintovuonnaan hän on kandiseura TLKS:n pääsihteeri.

Petteristä sanottua: Petteri on pidetty ja arvostettu. Hän tulee kaikkien kanssa toimeen, minkä vuoksi on ennustettu, että häntä tullaan näkemään vielä monissa tehtävissä opiskelujen aikana ja jälkeen.

Aino Virolainen, 26

Ensimmäisen vuoden medisiinari Turussa

Ennen lääkisopintojaan Aino ehti suorittaa BSc-tutkinnon Berliinin teknillisessä yliopistossa. Pääaine oli Sustainable Management.

Jo fetusvuonnaan Aino on lähtenyt aktiivisesti kandiseura TLKS:n toimintaan. Hän toimii ulkoasiainministerinä hallituksessa, halloped-koordinaattorina, häirintäyhdyshenkilönä, ympäristövastaavana sekä neuvostovaalilautakunnan puheenjohtajana.

Lisäksi Aino on aktiivi TLKS:n urheilupiireissä, sillä hän on Functio Laesan lenkkijaoston puheenjohtaja. Aino toimii myös kansainvälisen peruskoulutuksen toimikunnassa hallopedinä.

Ainosta sanottua: Hän on esimerkillään innostanut monia nuorempia opiskelijoita järjestötoimintaan. Vaikka Aino on vasta aloittanut, hän on yksi opiskelijatoiminnan kantavista voimista.

Sofia Sarmala, 26

5. vuosikurssin kandi Tampereella

Sofia on toiminut vuoden TLK:n pääsihteerinä ja TLK:n puheenjohtajana. Edunvalvonnan puolella Sofia on toiminut tiedekuntaneuvoston jäsenenä ja MET-ohjausryhmän varajäsenenä.

Lisäksi hän on toiminut Tampereen ylioppilaskunta TREY:n edustajistossa vuodesta 2021 alkaen ja oli vaalien äänikuningatar. Tällä hetkellä hän vaikuttaa myös NLY:n Tampereen paikallisosaston johtokunnassa sekä NLY:n valtuuskunnan jäsenenä. 

Sofiasta sanottua: Sofia on tinkimätön ja sanavalmis aktiivi, joka on aina valmis uhraamaan aikaansa yhteisen hyvän eteen. Vaikeidenkin asioiden keskellä hän pysyy iloisena itsenään ja seisoo suoraselkäisesti mielipiteidensä ja päätöstensä takana. On jättänyt jälkensä kandiseuraan, mutta myös lääketieteen opiskelijoiden yhteisöön.

Tapani Laine 24,

5. vuosikurssin kandi Oulussa

OLK:n hallituksessa 4 vuotta: sihteeri, pääsihteeri, talousvastaava, puheenjohtaja. Oulun Yliopiston Ylioppilaskunnan edustajiston varsinainen jäsen vuodesta 2019, toiminut myös ryhmänjohtajana OYY:ssa, opiskelijaedustajana tiedekunnan johtoryhmässä, NLY:n koulutusvaliokunnan jäsen.

Tapanista sanottua: Hän on järjestötoimija isolla J:llä. Edunvalvonta on Tapanille sydämen asia. Hän perehtyy asioihin ja ajaa opiskelijoiden etua kaikkialla, argumentoi perustellusti ja innostaa esimerkillään.

Sonja Andberg, 26

5. vuosikurssin kandi Tartossa

Tarton Suomalaiset Lääketieteen Opiskelijat (Taslo) hallituksessa ja Suomen Medisiinariliiton (SML) hallituksessa.

Taslon hallituksessa Sonja vaikutti järjestämällä Baltia-koulutusta, joka tuo yhteen medisiinareita Baltian maista ja Ruotsista. Hän osallistui aktiivisesti uusien hallituslaisten perehdytykseen ja oli mukana pitämässä huolta Taslon toiminnan jatkuvuudesta.

Edustustehtäviin on kuulunut hyvien suhteiden ylläpito Suomeen ja muualle Eurooppaan sekä yhteistyön kehittäminen.

SML:ssa Sonja on ollut mukana kahdella hallituskaudella, ensin varsinaisena jäsenenä ja sitten varajäsenenä. Koulussa Sonja toimi ryhmänjohtajana eli linkkinä koulun ja opiskelijoiden välillä ja tutorina uusille aloittaville medisiinareille.

Sonjasta sanottua: Hän johtaa omalla esimerkillään ja tarvittaessa auttaa muita rehdisti ja rehellisesti. Sonjaan voi luottaa, ja pahan päivän sattuessa tiedät avun olevan lähellä. Sonja on todellinen tiimipelaaja, jonka kanssa projekti kuin projekti hoituu alta aikayksikön. Taidoista tulee olemaan hyötyä lääkärin ammatissa. Mikä tahansa hoitotiimi saa hänestä loistavan tekijän.

Niklas Mäkelä, 24

 3. vuosikurssin kandi Tartossa

Ollut jo kahdesti mukana Taslon hallituksessa, tapahtumavastaavana ja puheenjohtajana. Hän on pitänyt suhteita yllä suomalaisiin ainejärjestöihin ja ollut edustamassa useamman kerran SML:n liittokokouksissa.

Niklas on seurannut aktiivisesti Valviran laillistusprosessia koskevia muutoksia ja pitänyt seuraa ajan tasalla.

Niklaksesta sanottua: Niklas on värikäs persoona. Kaikki ainejärjestön sisällä tuntevat hänet helposti lähestyttävänä ja neuvoja antavana henkilönä. Niklas on tunnettu SML:n liittokokouksissa meemien suurtuottajana. 

Markus Hautamäki, 25

5. vuosikurssin kandi Tampereella

Markus toimii tiedekunnan tutkinnonsuunnittelutoimikunnassa ja tiedekuntaneuvossa varajäsenenä. Hän on myös Lääkäriliiton valtuustossa ja NLY:n edunvalvontavaliokunnassa.

Lisäksi hän on toiminut hallituksen opintoasiainvastaavana, varapuheenjohtajana, Medisiinariliiton hallituksen jäsenenä, SML:n linjapaperista vastaavana erikoissihteerinä ja koulutuksen kehittämisen työryhmässä.

Markuksesta sanottua: Markuksen aktiivinen toiminta medisiinariyhteisön eteen näkyy erityisesti opetuksen kehittämisessä. Esimerkiksi kliinisen vaiheen opiskelijoiden seminaarien uudistaminen näkyy konkreettisesti opiskelijoiden arjessa. Periksiantamattomuus koulutuksen laadun ylläpitäjänä ja edistäjänä on ollut ensiarvoisen tärkeää korona-ajan keskellä.

Roosa Kolehmainen, 25

5. vuosikurssin kandi Oulussa

Kandikurssiemäntä, OLK:n hallituksessa, NLY:n hallituksessa (Oulun paikallisosaston puheenjohtaja 2022).

Roosasta sanottua: Keskeinen vaikuttaja useammissa järjestövaalikampanjoissa (NLY, Lääkäriliitto, Duodecim). Roosa ei pelkää sanoa mielipidettään, tehokas ja aikaansaava, nostaa rohkeasti kurssilaisten huolet pöydälle.

Mari Kuoppala, 29

Lääketieteen lisensiaatti Oulusta

Vaikuttanut OLK:n hallituksessa ja valtuustossa. Kiltalehti Cyklin päätoimittaja, Duodecim-vastaava ja Duodecimin valtuuskunnan jäsen, NLY:n valtuuskunnan varajäsen

Marista sanottua: Luontainen järjestötoimija. Marilla on vuorokaudessa enemmän tunteja kuin muilla, tehokas ja jämäkkä.

Kirjoittaja

Ulla Ora

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030