"Harvinaiset tartuntataudit on hyvä muistaa maahanmuuton yhteydessä"
Uhka leviämiselle Suomessa on silti vähäinen, koska rokotuskattavuus ja hygienia ovat korkealla tasolla.
Maahanmuuttajillakin tavalliset taudit ovat tavallisia, mutta lääkärin on hyvä muistaa myös ne taudit, joita Suomessa harvemmin kohtaa.
Näin sanoo asiantuntijalääkäri Kaisa Kontunen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Kontunen puhuu aiheesta Valtakunnallisilla Tartuntatautipäivillä Helsingissä.
Erityisesti yleisvaarallisten tartuntatautien mahdollisuus maahanmuuttoon liittyen on hyvä pitää mielessä.
Näitä ovat esimerkiksi tuberkuloosi, tuhkarokko, polio ja kurkkumätä. Näistä tuberkuloosi on tavallisin ja tuhkarokkoa on tavattu joskus. Muita ei ole todettu Suomessa viime vuosina.
Vaikka tapaukset ovat harvinaisia, joskus tavallistenkin oireiden taustalla voi olla jotain muita syitä kuin Suomessa ensimmäisenä tulee mieleen.
– Kuumeen taustalla voi olla vaikkapa malaria, joka ei kylläkään Suomessa leviä, Kontunen mainitsee.
Suomessa ei uhkaa leviämisestä
– Tietyt asiat, kuten väkijoukot ja puutteellinen hygienia lähtömaassa tai pakomatkan aikana, tai hoidon viivästyminen, voivat altistaa tartunnoille. Kriisialueilla myös rokotusohjelmat voivat katketa ja rokotussuoja olla puutteellinen, Kontunen kertoo.
Ne tartuntataudit, joissa itämisaika on lyhyehkö, koskevat viime aikoina saapuneita. Turvapaikanhakijoille tarjotaan kattavaa terveystarkastusta, jossa muun ohessa nämä asiat tarkistetaan.
– Tiettyjen tarttuvien tautien seulontaa suositellaan, mukaan lukien tuberkuloosi, Kontunen sanoo.
THL:llä on verkkosivuillaan maakohtainen lista, josta voi katsoa, mistä maasta tulleille suositellaan seulontatutkimuksia.
Kyse on kuitenkin lähinnä vain näiden henkilöiden omasta terveydestä.
– On tärkeä ymmärtää, että Suomessa monen taudin leviämisen edellytykset ovat vähäiset, sillä väestön rokotuskattavuus ja hygieeniset olot ovat hyvät. Tässä yhteydessä ei puhuta minkäänlaisesta uhasta, Kontunen tähdentää.
Tartuntatautipäivillä kuullaan ilmastonmuutoksestakin
Valtakunnalliset Tartuntatautipäivät järjestetään Helsingissä Marina Congress Centerissä 5.–6. marraskuuta.
Siellä kuullaan myös esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutuksesta infektiotauteihin, työntekijöiden tuberkuloositarkastuksista ja ulkomailta rekrytoitavasta työvoimasta ja hengitystieinfektioiden ja mikrobilääkeresistenssin seurannasta jätevesistä.