Terveydenhuolto

Harkovan yliopisto aloittaa etäopetuksen hajallaan oleville opiskelijoilleen

Monen Ukrainassa lääketiedettä opiskelevan tilanne on täysin auki.

Anne Seppänen

Ukrainassa Harkovan yliopistossa lääketiedettä opiskelevan Deniz Sahinin asiat ovat hiukan edistyneet sitten viime kuuleman. 

Kolmannen vuoden opiskelija Deniz Sahin , josta Lääkärilehti kirjoitti muutamia viikkoja sitten, kertoo että etäopetusta aiotaan taas jatkaa. Kuun loppuun mennessä jopa 85 prosenttia oppiaineista yrittää aloittaa etäopetuksen.

Yliopiston rehtorin kanslia on siirtynyt Pultavan kaupunkiin, monet opettajat ovat paenneet ulkomaille. Yksi opettaja on Unkarissa, toinen Saksassa. 

– He yrittävät antaa opetusta sieltä missä ovat, sen verran, että päästään eteenpäin, Sahin kertoo. 

Opettajille on tärkeää tehdä työtä ja saada palkkaa, opiskelijoille taas saada opintojaan eteenpäin.

Yliopistolla on monenlaisia suunnitelmia saada opetus taas järjestymään. Sahin on kuullut, että unkarilaisen yliopiston kanssa olisi käynnissä neuvottelut siitä, voisiko opetusta järjestää sen tiloissa kesän aikana. Tieto on kuitenkin epävarma.

Yliopisto on tiedustellut opiskelijoilta, millä aikavyöhykkeillä nämä nyt ovat, ja opetusta aiotaan antaa kahdessa vuorossa.

Myös monenlaisia ongelmia on. On esimerkiksi vaikea saada tietoa, miten erilaiset tärkeät paperit ja vaikkapa todistukset opintosuorituksista ovat säilyneet yliopistolla sodan jaloissa. Sahinin tilanne on onneksi tässä asiassa hyvä, ja hänellä on osa asiakirjoista tallessa itsellään.

Amanuenssiksi Soiteen

Deniz Sahin on saanut omia asioitaan järjestykseen ainakin väliaikaisesti ja pitää itseään onnekkaana, vaikka koko omaisuus tietokonetta myöten jäi Harkovaan. 

Hän on aloittanut amanuenssina Kokkolassa Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa, jossa oli myös viime vuodenvaihteessa kuukauden.

– Olen saanut Soitesta vahvaa tukea, ja olen todella kiitollinen tästä mahdollisuudesta. He tietävät, että amanuenssin tavoitteena on oppia. Minulle on opetettu asioita, joita olen pyytänyt opettamaan, toki amanuenssin työsuhteen ja Valviran antamien rajoitusten mukaisesti.

Päivät kuluvat nyt töissä. Töiden jälkeen Sahin ulkoiluttaa koiran ja käyttää sen jälkeen itseopiskeluun kuusi tuntia illassa.

Lue myös

Hän on ollut yhteydessä myös niin suomalaisiin kuin ulkomaisiin yliopistoihin ja kysellyt mahdollisuutta jatkaa opintoja. Kiitollisuudenaihe on, että yliopistoista on vastattu ja kerrottu, missä vaiheessa niiden prosessit ovat asian suhteen.

Monella on huoli jatkosta

Kaikilla Ukrainasta paenneilla suomalaisilla lääketieteen opiskelijoilla asiat eivät ole yhtä hyvin. Sahin on ollut joihinkin yhteydessä, ja monilla on kova huoli siitä, jäävätkö jo mahdollisesti pitkällekin edenneet opinnot nyt kesken. 

Myös Sahinilla itsellään on huoli siitä, miten opinnot jatkuvat, vaikka etäopetus nyt alkaakin. 

– Lääkäriksi ei voi valmistua etäopinnoilla, vaikka teoriaa voikin opiskella etänä. Kaikki on nyt ilmassa.

Harkovaan ei ainakaan ole paluuta kovin nopeasti. Kaupunki on kärsinyt pahoin pommituksista, ja Sahin on kuullut tuttaviltaan, että ihmiset ovat poissa tolaltaan ja ulkona liikkuminen turvatonta. 

– Ihmiset ovat hätääntyneitä ja joskus taistelevat jopa ruokakassista. Vaikka sota loppuisi, paluu on tällä hetkellä mahdotonta, enkä itse harkitse sitä lyhyen ajan sisällä.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030