Hallitus pureutuu nuorten huumekuolemien ehkäisyyn
STM: Huumemyrkytykset nousemassa nuorten yleisimmäksi tapaturmaiseksi kuolinsyyksi.
Hallitus käynnistää uuden ohjelman nuorten huumekuolemien ehkäisemiseksi. Hankkeelle on varattu lähes 11 miljoonan euron rahoitus vuosille 2025–2027.
Ohjelman tavoitteena on varmistaa, että nuorille suunnatut päihde- ja riippuvuuspalvelut toimivat sujuvasti ja nopeasti. Myös terveydenhuollon ja sosiaalihuollon välistä yhteistyötä vahvistetaan, jotta nuoret eivät putoaisi palveluiden väliin. Lisäksi aiotaan muun muassa lisätä tietoa huumeiden käyttöön liittyvistä riskeistä sekä hoito- ja palveluvaihtoehdoista.
Taustalla on nuorten huumemyrkytyskuolemien viimeaikainen nousu. Vuonna 2023 myrkytyksiin menehtyi yhteensä 253 henkilöä, joista 89 oli alle 25-vuotiaita. Määrä oli Suomen mittaushistorian korkein.
STM:n mukaan huumemyrkytykset on nousemassa alle 25-vuotiaiden nuorten yleisimmäksi tapaturmaiseksi kuolinsyyksi.
– Onnettomuustutkintakeskuksen nuorten huumekuolemia koskevassa tutkinnassa silmiinpistävää oli havainto siitä, että kokonaiskuvaa nuoren tilanteesta ei useissa tapauksissa ollut kenelläkään. Nuorten huumekuolemien ehkäisyohjelmassa kehitetään palveluketjuja, tehostetaan nuorten päihdekäytön tunnistamista ja vahvistetaan jalkautuvaa päihdetyötä, sanoo ministeri Sanni Grahn-Laasonen tiedotteessa .
Lääkärilehti kertoi hiljattain, että alle 25-vuotiaiden osuus kaikista huumekuolemista on Suomessa yksi Euroopan suurimmista.
Ohjelmaa johtaa sosiaali- ja terveysministeriö ja se toteutetaan yhdessä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, hyvinvointialueiden ja järjestöjen kanssa. Valtionavustusta voivat hakea hyvinvointialueet, Helsingin kaupunki sekä HUS-yhtymä.
Yhteensä hyvinvointialueiden avustuksiin on varattu hankkeen budjetista yhteensä 9 miljoonaa euroa.