Hallituksen veroale näkyy palkkapussissa
Lääkärien tuloilla kevennys olisi noin 300–600 euroa vuodessa.
Lääkärit ovat ammattiryhmä, johon hallituksen tekemillä veronkevennyksillä on veronmaksajain keskusliiton mukaan vaikutusta. He kuuluvat ylempiin tuloluokkiin, joiden vuosiansiot ovat keskimäärin 80 000–100 000 euroa.
Veronmaksajain keskusliitto on tehnyt laskelman veronkevennysten vaikutuksista tuloluokkiin. Sen perusteella 80 000–100 000 euron ansiotuloilla kevennys olisi noin 300–600 euroa vuodessa.
– Palkkaverotus kevenee lääkäreiden tulotasolla. Erityisen merkittävä on marginaaliveron kevennys noin 60 prosentista 52 prosenttiin. Se tarkoittaa esimerkiksi 1 000 euron lisäansiosta käteen jäävän osuuden nousua lähes sadalla eurolla, kertoo Veronmaksajain keskusliiton pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola .
Työviikko pitkä jo nyt
Lääkäriliiton tutkimuspäällikön Jukka Vänskän mukaan ansiotuloverotuksen keventäminen tukee palkansaajien ostovoimaa ja yksityistä kulutusta. Sen sijaan veroalen vaikutuksia lääkärityövoiman tarjontaan on hänen mukaansa vaikea ennustaa.
– Lääkärit tekevät jo nyt erittäin pitkiä työviikkoja, selvästi pidempiä kuin palkansaajat keskimäärin. Päivystys on aina normaalin viikkotyöajan päälle tulevaa työtä, ja päivystävillä lääkäreillä työviikot venyvät keskimäärin jopa 50 tuntisiksi, sanoo Vänskä.
Hänen mukaansa osa-aikainen työskentely on yleistynyt etenkin perusterveydenhuollossa.
– Perusterveydenhuollossa osa-aikatöiden taustalla on useimmin työn kuormitus ja työssä jaksamisen haasteet. Jos työolot saadaan kuntoon ja työtaakka kohtuulliseksi, verotuksen keventäminen voi hyvinkin lisätä työvoiman tarjontaa ja sitä kautta parantaa myös julkisen sektorin lääkäritilannetta, jatkaa Vänskä.