Etelä-Savon ja Keski-Suomen hyvinvointialueet aloittavat tekoälyyn liittyvän yhteistyön
Tavoitteena tutkia, voisiko tekoäly tukea sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten työtä.
Etelä-Savon hyvinvointialue ja Keski-Suomen hyvinvointialue aloittavat yhteistyön AI-assistentti ammattilaiselle -hankkeessa. Siinä otetaan käyttöön ammattilaisten työtä tukevia AI-apureita. Hankkeen aikana selvitetään, voidaanko tekoälyn avulla lisätä ennalta ehkäisevien terveyspalveluiden hyödyntämistä sekä ammattilaisten työnhallintaa. Muina osapuolina hankkeessa toimivat Jyväskylän yliopisto sekä eri teknologiatoimittajat.
Hankekokeilu toteutetaan tämän vuoden aikana. Hanketiimi tarkentaa parhaillaan hankesuunnitelmaa ja käyttötapauksen kuvausta. Kevään aikana tekoälykokeilu etenee suunnitteluvaiheesta käyttöönottoon. Pilotointivaihe kestää kuusi kuukautta, minkä aikana kerätään palautetta asiakasprosessin sujuvuudesta sekä ammattilaisten kokemuksista.
– Ratkaisun kehittäminen on oppimisprosessi, jonka aikana pyrimme keräämään mahdollisimman monipuolisesti tietoa niin käyttäjän kuin työsujuvuuden näkökulmasta. Loppuvuodesta kokoamme ja analysoimme palautteet yhteen jatkokehitystä ja skaalausta ajatellen, kertoo Eloisan hankejohtaja Mari Teittinen tiedotteessa .
Pyrkimyksenä vapauttaa aikaa potilaille
Molemmat organisaatiot keskittyvät omaan, toisiaan tukevaan, AI-assistentti-käyttökokeiluun, joilla on yhteiset tavoitteet. Niitä ovat työn tuottavuuden parantaminen, hoidon ja palvelun laadun parantaminen sekä ammattilaisten oppiminen, työnhallinta ja työn merkityksellisyys.
– Odotamme yhteiseltä tekoälykokeilultamme kokemuksia siitä, miten tekoälyyn pohjautuvat työkalut soveltuvat sote-ammattilaisten arkisiksi apureiksi helpottamaan erityisesti jatkuvasti kasvavien tietomäärien hallintaa ja vapauttamaan aikaa itse asiakas- ja potilaskontaktiin.Tekoäly ei siis toimisi ammattilaisen sijasta, vaan hänen apunaan, tietojohtaja Simo Reipas Keski-Suomen hyvinvointialueelta sanoo tiedotteessa.
AI-assistentti ammattilaisille -hanke on osa sosiaali- ja terveysministeriön perustamaa SOTE-tekoälyn ekosysteemiä, jonka puitteissa julkisomisteinen DigiFinland käynnistää kymmenen tekoälykokeiluprojektia hyvinvointialueilla.