Terveydenhuolto

"Etähoitoa ei kannata keskittää"

Etähoidon keskittäminen on väärä vastaus hoitotakuun kiristymiseen, sanoo professori Juha Auvinen. – Jonot voivat kadota, mutta hoito pirstaloituu, hän sanoo.

Pekka Nykänen
Juha Auvinen

Moni hyvinvointialue pohtii perusterveydenhuollon ensikontaktien keskittämistä yhteen paikkaan.

Jonojen uskotaan vähenevän, jos potilas saa yhteyden terveydenhuoltoon nopeasti etänä. Hoidontarpeen arvioinnin jälkeen hänet voidaan hoitaa etänä tai varataan aika terveysasemalle.

Pohjalla on perusterveydenhuollon hoitotakuun kiristyminen. Takuu kiristyy ensi vuoden syyskuussa niin, että hoitoon on päästävä 14 vuorokaudessa. Vuoden 2024 marraskuussa raja kiristyy 7 päivään.

Uusia malleja on kokeiltu muun muassa Eksoten ja Kymsoten puhelinpalvelussa Kaiku24:ssä. Pohjois-Pohjanmaa rakentaa ulkoistettua digitaalista sote-keskusta, johon aikoo siirtää 95 000 kontaktia vuodessa.

Omaan hoitopaikkaan

Yleislääketieteen professori Juha Auvinen Oulun yliopistosta pitää yhteydenottojen keskittämistä ongelmallisena.

– Hoito pirstoutuu, hän sanoo.

– Hoidontarpeen arviointi ja lähetteet tehtäisiin tuntematta potilasta. Tämä sotii yleislääketieteen periaatteita vastaan.

Jonojen purkautuminen ei Auvisen mukaan olisi laadun merkki.

– Potilas jää usein vaille vastauksia, koska yhteydenotto ei mene vakituiseen hoitopaikkaan. Syntyy häiriökysyntää.

Auvinen muistuttaa, että etävastaanotto toimii tutkimusten mukaan hyvin, jos potilas tunnetaan ja häntä hoitaa aina sama yleislääkäri. Digitaaliset viestit, kysymykset ja yhteydenotot pitäisi pystyä laittamaan omaan hoitopaikkaan.

Jatkuvuus taattava lailla

Samaan tulokseen tuli elokuussa julkistettu sosiaali- ja terveysministeriön tilaama Omalääkäri 2.0 -selvitys.

Lue myös

Auvinen oli yksi raportin laatijoista. Hän perää raportin tavoin hoitosuhteen jatkuvuuteen velvoittavaa lainsäädäntöä. Potilaille pitää saada oikeus omaan lääkäriin ja hoitajaan.

– Olennaista on, että lääkärit ja hoitajat vastaavat työpareina väestönosistaan ja hyvinvointialueet työnhallinnan säilymisestä.

Hoitotakuun kiristymiseen on ensi vuoden budjetissa varattu 71 miljoonaa euroa. Lainsäätäjä haluaa rahojen menevän perusterveydenhuollon lääkäri- ja hoitajavakansseihin. Takuuta tästä ei ole. Raha on korvamerkitsemätöntä.

Ei täystyrmäystä

Täysin Auvinen ei etäyhteyksiä tyrmää.

Yksinkertaisia ongelmia voidaan hyvin hoitaa etänä, eikä aina tarvitse tulla vastaanotolle.

Mutta kuinka paljon etävastaanottoja voisi lisätä?

– Ei paljoa, Auvinen arvioi.

– Terveyskeskusten perusasiakkaita ovat pitkäaikais- ja monisairaat. Hoidon jatkuvuus ja vakaan hoitopaikan edut painavat enemmän.

Kirjoittaja

Pekka Nykänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030