Terveydenhuolto

Elintapaohjaus vähensi päivystyskäyntejä

Tutkimuksessa selvitettiin intervention vaikutusta 60–77-vuotiaiden sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöön.

Sari Kosonen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) koordinoimassa tutkimuksessa 1259 henkilöä jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen ryhmä sai kahden vuoden ajan monipuolista elintapaohjausta ja toinen ryhmä ainoastaan tavanomaista terveysneuvontaa.

Elintapaohjaus sisälsi ruokavalioneuvontaa, ohjattua liikuntaharjoittelua, muistiharjoittelua sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden tehostettua seurantaa. Tutkittavien terveyspalvelujen käyttöä seurattiin kansallisista rekistereistä kahdeksan vuoden ajalta.

Tutkimus osoitti, että monipuolista elintapaohjelmaa noudattaneilla oli seurannan aikana keskimäärin kuusi sairaalassaolopäivää vähemmän kuin vertailuryhmällä. Myös päivystyskäynnit olivat harvinaisempia.

Interventioryhmään kuuluvilla sairaalapäivien ja päivystyskäyntien kustannukset olivat seurannan aikana noin 4000 euroa pienemmät kuin vertailuryhmään kuuluvilla.

– Tarjoamalla näyttöön perustuvaa Finger-elintapaohjelmaa mahdollisimman laajasti ikääntyneille ihmisille voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä kalliimpien terveyspalvelujen tarpeen vähentyessä, toteaa THL:n ja Tampereen yliopiston erikoistutkija ja gerontologian professori Jenni Kulmala tiedotteessa .

THL:n selvityksen mukaan vain noin puolet hyvinvointialueista hyödyntää Finger-toimintamallia , vaikka malli tunnetaan jo melko hyvin. Mallin jalkauttamista hidastaa se, että elintapaohjauksen poikkihallinnollinen koordinointi on hyvinvointialueilla vielä kesken.

Lue lisää: Elintapalääketiede on käypää hoitoa

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030