Terveydenhuolto

Elämäntapalääketiede tuli Suomeen – siis mikä?

Yhdistyksen toiminta nojaa vain tieteellisiin menetelmiin.

Maria Nummela

Suomen Elämäntapalääketieteen yhdistyksellä on kuusi peruspilaria: kasvisvoittoinen ruokavalio, liikunta, riittävä uni, päihteettömyys, terveet sosiaaliset suhteet ja stressin säätelykeinot. 

– Haluaisimme, että nämä otettaisiin aktiivisemmin mukaan potilaiden hoitoon, yhdistyksen puheenjohtaja, kardiologi Outi Haggren tiivistää. 

– Ei riitä, että lääkäri sanoo 15 minuutin vastaanoton lopuksi elä ”terveellisesti ja laihduta, näkemiin”. Ihminen tarvitsee tukea muutokseen. 

Suomeen 2022 perustettu yhdistys on American College of Lifestyle Medicinen alajärjestö.

Organisaation kotimaassa, Yhdysvalloissa voi jo noin 50 sairaalassa suorittaa alan erikoistumisopinnot, esimerkiksi sisätautien ohessa. 

Elämäntapalääketiede nojaa vain tieteellisiin, näyttöön perustuviin menetelmiin. 

Uusi ajatus hokemalla perille

Epäterveellinen ruokavalio, tupakointi ja liikunnan puute vaikuttavat vahvasti noin 80 prosenttiin ennenaikaisista kuolemista.

Riittävän intensiivisillä elämäntapamuutoksilla voidaan laittaa kuriin esimerkiksi tyypin 2 diabetes. Lääkkeitä ja lääketieteellisiä toimenpiteitä käytetään tarpeen mukaan hoidon ohessa.

Sairauksien juurisyihin pureutumalla saadaan terveyden lisäksi leikattua lääke- ja sairauskuluja.

Lue myös

Haggren muistelee tutkimusta, jonka mukaan tarvitaan 17 vuotta, jotta terveydenhuolto mukautuu uuteen.

– Pitää hokea paljon, ennen kuin uusi ajatus menee läpi. Olemme yksi hokija muiden joukossa, mutta tarjoamme esimerkiksi koulutusta ja materiaaleja työhön monella tapaa.

– Ammattilaiset voivat myös suorittaa kansainvälisen elämäntapalääketieteen pätevöitymisen. Itsekin olen sen suorittanut, ja se on mielestäni kattava.

Tätä nykyä yhdistykseen kuuluu noin sata sote-alojen ammattilaista, lääkäreitä heistä on yli puolet. Ensimmäinen yhdistyksen suurempi kokoontuminen on 8.–10.9. Mikkelissä.

Kirjoittaja

Maria Nummela

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030