Digitaalinen sotekeskus etenee Pohjois-Pohjanmaalla
Tarkoitus on aloittaa huhtikuussa ja laajentua koko alueelle vuoteen 2025 mennessä.
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde ottaa kevään aikana käyttöön digitaalisen sotekeskuksen. Se tarjoaa alkuvaiheessa muun muassa hoidontarpeen arviointia sekä sairaanhoitajan ja lääkärin etävastaanottoja. Palvelu on osa hyvinvointialueen uutta järjestämissuunnitelmaa.
Digitaalisen vastaanoton pariin voi kääntyä minkä tahansa asian kanssa, joka aiemmin olisi vienyt terveyskeskuksen perinteiselle vastaanotolle.
– Ihan samat palvelut ovat tarjolla kuin kivijalkapalvelussa. Kaikki sellaiset syyt, joiden kanssa on menty aiemmin terveyskeskukseen, hoituvat digitaalisesti, digitaalisen sotekeskuksen palvelualuejohtaja Katja Rääpysjärvi kertoo tiedotteessa.
Rääpysjärven mukaan avun saa välittömästi. Hoitaja tekee hoidontarpeen arvioinnin, jonka jälkeen asiakas saa apua tai hänet ohjataan kivijalkapalveluun.
Olemassa olevat palvelut hyödynnetään
Digitaalinen sotekeskus toimii niin sanottuna sateenvarjona kaikille tarjolla oleville digitaalisille palveluille, eli se ei korvaa esimerkiksi valtakunnallista Omaolo-palvelua.
– Yksi digitaalisen sotekeskuksen sisääntulokanavista ovat Omaolon oirearviot, eli hyödynnämme jo olemassa olevia, kansallisia digipalveluja. Asiakas täyttää joko Omaolon oirearvion tai avaa Pohteen verkkosivuille avattavan chat-palvelun, kirjautuu sisään ja kertoo asiansa, sanoo Rääpysjärvi.
Alustavan aikataulun mukaan digitaalinen sotekeskus aloittaa huhtikuun puolivälistä alkaen Alavieskan, Haapajärven, Kärsämäen, Nivalan, Pyhäjärven, Reisjärven, Sievin ja Ylivieskan asukkaille, ja vuoteen 2025 mennessä se laajenee koko alueelle.
Laajeneminen alkaa Oulun eteläisestä rannikolle ja etenee vähitellen koko maakuntaan. Aikataulun määrittelevät alueella käytössä olevat potilastietojärjestelmät.