Carnivore-ruokavalio kehottaa syömään lihaa
Tavoitteena on muun muassa painon pudotus.
Sosiaalisessa mediassa leviävässä carnivore-ruokavaliossa syödään kalaa, äyriäisiä, kananmunia, punaista ja siipikarjan lihaa sekä joitakin maitotuotteita, mutta ei kasviksia, viljoja eikä hedelmiä. Ruokavaliota noudattavien tarkoitus on muun muassa pudottaa painoa.
Miten näet tällaisen ruokavalion, ravitsemusterapeutti Jan Verho Terveystalosta?
– Perinteisen ravitsemustieteen näkökulmasta carnivore-ruokavaliosta ei ole helppoa saada kaikkia ravintoaineita. Monissa eläinkunnan tuotteissa ei ole C-vitamiinia. Isompia määriä sitä löytyy oikeastaan vain sisäelimistä kuten maksasta. Myös folaatin saanti jää helposti niukaksi. Sitä on esimerkiksi kananmunan keltuaisissa pieniä määriä. Kananmunia pitäisi siis syödä aika paljon, jotta folaattia saisi riittävästi.
– Maksaruokien jatkuva runsas käyttö voi aiheuttaa A-vitamiinimyrkytyksen. Ravitsemussuositusten mukaan enintään yksi kananmuna päivässä voi olla osa terveyttä edistävää ruokavaliota.
– Vahvaa näyttöä on siitä, että kasvikuidut ja monet kasvien yhdisteet ovat terveellisiä. Ne puuttuvat kokonaan carnivoresta.
– Sisäelimet ja liha ovat ihan hyvää syötävää kohtuullisina määrinä. Käytännössä moni kuitenkin varmaan syö lihavalmisteita, jotka näyttävät tutkimusten mukaan olevan terveydelle haitallisia. Lisäksi lihapitoinen ruokavalio sisältää usein runsaasti suolaa, jota suomalaiset saavat lähes kaksi kertaa enemmän kuin suositellaan.
– Uusissa ravitsemussuosituksissa kehotetaan minimoimaan lihavalmisteiden käyttö. Kasviksia puolestaan suositellaan syötäväksi 500–800 grammaa päivässä.
Miten carnivore-ruokavalion vaikutukset voivat ilmetä?
– Käytännön ongelma on se, että ruokavalion hyödyt ja haitat tulevat esiin vasta pitkällä aikavälillä. Pitää ottaa huomioon, ettei ole yhtä oikeaa ruokavaliota. Ihminen on aika joustava ja voi syödä yksipuolisesti pitkiäkin aikoja. Erittäin todennäköisesti on kuitenkin haitallista, jos pysyvästi syö kuten carnivoressa suositellaan.
– Runsaan eläinrasvan ja suolan saannin todennäköisimmät haitat ovat korkea LDL-kolesteroli ja verenpaine.
– Harvat pystyvät käytännössä noudattamaan pitkiä aikoja niin tiukkoja rajoituksia kuin tällaisessa ruokavaliossa on.
– Syömishäiriön riski joillakin henkilöillä saattaa kasvaa, jos ruokavaliossa on erittäin tiukkoja rajoituksia.
Onko carnivoressa hyviä puolia?
– Ei sen kokeileminen varmaan vaarallista ole. Proteiinipitoisesta ruoasta tulee enemmän kylläisyyden tunnetta kuin monesta muusta ravintoaineesta. Myös sisäelimiä voi syödä, ja liikaa sokerin saantia kannattaa välttää. Ravitsemuksen pitää kuitenkin olla monipuolinen kokonaisuus eikä niin suppea kuin carnivoressa.
– Myös moni toiminnallisista vatsavaivoista kärsivä käytännössä hyötyy kasvien kuitujen ja huonosti imeytyvien sokerien välttämisestä. Carnivore-dieetissä välttäminen on kuitenkin turhan laajaa.
Miten paino putoaa tehokkaasti ja turvallisesti?
– Pitää miettiä, onko jaksaminen kunnossa, nukkuuko riittävästi ja onko tarpeeksi aktiivinen fyysisesti. Painon pudottaminen on helpompaa, jos nämä asiat ovat hyvässä mallissa.
– Kannattaa syödä säännöllisesti pieniä aterioita, jotka sisältävät runsaasti itselle sopivia kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Usein vähäenergisten vesipitoisten ruoka-aineiden suosimisesta on hyötyä. Tällaisia ovat esimerkiksi keitot ja puurot.