Biosimilaarien apteekkivaihto laajenee insuliineihin
Diabetesliiton asiantuntijalääkäri on huolissaan, tietävätkö lääkärit asiasta.
Biosimilaarien apteekkivaihto laajenee koskemaan glargiini-insuliineja huhtikuun alussa.
Diabetesliiton asiantuntijaylilääkäri Elina Pimiä on huolissaan siitä, että suuri osa lääkäreistä ei ole vielä kuullut asiasta. Myös biologisten lääkkeiden lääkemääräysten 12 kuukauden voimassaoloaika on monelle vielä uusi asia.
– On tärkeää, että me lääkärit välitämme oikeaa tietoa biosimilaarien turvallisuudesta, mutta samalla tunnistamme ne potilaat, joille lääkevaihtokielto on tarpeen lääkkeen sekaantumisriskin tai antolaitteen käyttövaikeuksien vuoksi, hän sanoo.
Apteekki toimittaa lääkemääräyksen perusteella edullisimman saatavilla olevan valmisteen, mikäli kyseessä on Fimean vaihtokelpoiseksi arvioima biosimilaari.
Glargiini-insuliineista biosimilaareja on saatavilla vain 100 iu/ml valmisteille. Vaihdon piirissä ovat Lantus, Abasaglar ja Semglee -kauppanimillä saatavat valmisteet. Lisää glargiini 100 iu/ml -valmisteita saattaa tulla jatkossa.
Vaihto toteutetaan, mikäli pakkauksen hintaero on yli 50 senttiä, ja lääkkeelle on vaihtokelpoinen valmiste.
Vaihto voidaan tehdä jo ensimmäisellä toimituskerralla, ja tämän jälkeen samaa valmistetta toimitetaan kuuden kuukauden ajan, ja tehdään sitten uusi arvio vaihdosta.
Esimerkiksi apuaineallergia on syy vaihdon kieltämiseen
Biosimilaarien lääkevaihto ei koske alle 18-vuotiaita. Fimea on myös rajannut kestokyniin käytettävät ampullit vaihdon ulkopuolelle. Apteekkien biosimilaarivaihto etenee muihin pitkävaikutteisiin insuliineihin tammikuussa 2026. Pikavaikutteiset ja sekoiteinsuliinit eivät kuulu apteekkivaihdon piiriin.
Potilas voi halutessaan kieltäytyä apteekkivaihdosta, jolloin hän maksaa itse alkuperäisen valmisteen ja vaihdokiksi ehdotetun biosimilaarin välisen hintaeron.
Lääkäri voi merkitä reseptiin vaihtokiellon, kun se on lääketieteellisesti tai hoidollisesti perusteltu.
Esimerkiksi apuaineallergia tai tarve käyttää tiettyä antolaitetta vaikkapa kognition tai käsien jäykkyyden vuoksi ovat hyväksyttäviä syitä vaihdon kieltämiselle. Lääkärin merkittyä lääkevaihtokiellon, potilas saa lääkkeen täysimääräisesti korvattuna.
Eri valmistajien insuliinikynät voivat poiketa mekanismiltaan ja annossäätimen osalta. Apteekin tulee ohjeistaa potilasta uuden antolaitteen käytössä, mutta tarvittaessa myös hoitajien ja lääkärien tuki on keskeistä hoidon jatkuvuuden ja potilasturvallisuuden varmistamiseksi.
Biologisten lääkkeiden lääkevaihdon tavoitteena on parantaa lääkkeiden saatavuutta ja alentaa kustannuksia sekä potilaille että yhteiskunnalle.
– Samalla se haastaa terveydenhuollon varmistamaan, että potilaat saavat riittävän ohjauksen ja tuen uuden valmisteen käyttöönotossa, Pimiä muistuttaa.