Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2022;77:e32327, www.laakarilehti.fi/e32327

Avit hukkuvat hoitajien ilmoituksiin

Suurin osa epäkohtailmoituksista liittyy henkilökuntavajeeseen ja sen vaikutuksiin.

Anne Seppänen

Itä-Suomen aluehallintovirastoon oli torstaiaamuun mennessä tullut yli 300 hoitohenkilökunnan tekemää epäkohtailmoitusta kahden viime viikon aikana.

Koko maassa näitä ilmoituksia on tullut kahdessa viikossa yli 3300. 

Ilmoitusten suuri määrä johtuu siitä, että Tehy kehotti 21. huhtikuuta jäseniään ilmoittamaan tehostetusti aluehallintovirastolle kaikista vaaratilanteista. 

Aluehallintoylilääkäri Sami Remes Itä-Suomen aluehallintovirastosta kertoo käyneensä ilmoituksista alustavasti läpi tähän mennessä viitisenkymmentä. Otos kertoo hänen mukaansa henkilöstövajeesta.

– Suurin osa niistä liittyy henkilökunnan vähäisyyteen. Työvuoroon on tullut kolme henkilöä, vaikka piti tulla neljä, tai neljä henkilöä, vaikka piti tulla kahdeksan, Remes kertoo. 

Osassa ilmoituksista on kuvattu sitä, millainen vaikutus henkilökuntavajeella on ollut potilastyöhön, myös ruuhkautumisilmiöistä kerrotaan.

Lisäksi ilmoituksia on tilanteista, joissa yksikköjen välillä on tehty nopeita henkilöstösiirtoja, mutta perehdytys uudessa yksikössä on ollut puutteellista. 

Yksittäisiä ilmoituksia on laajemmista puutteista organisaation toiminnassa. Nämä ilmoitukset johtavat Remeksen mukaan valvontaharkintaan.

Toimiiko omavalvonta?

Remes näkee, että ilmoitukset vahvistavat sitä jo tiedossa ollutta näkemystä, että henkilöstöä on vähän ja sen saatavuus on heikkoa. 

– Tämä on merkittävä ongelma yhteiskunnassa sekä huoltovarmuuden että kokonaisturvallisuuden kannalta.

Hän näkee, että terveydenhuollon organisaatioiden olisi parannettava reagointikykyään henkilöstön poissaoloihin ja kuormitusvaihteluihin. Myös perehdytykseen olisi tärkeä kiinnittää huomiota, kun henkilöstöä siirretään työpisteestä toiseen.

Lue myös

Remes toivoo myös, että omavalvontaa kehitettäisiin. Nyt epäkohtailmoituksissa on paljon asioita, jotka kuuluisivat omavalvonnan piiriin.

– Tehy on sanonut julkisuudessa, ettei omavalvonta toimi. En pysty sanomaan, onko laajalti näin, asia pitäisi selvittää. Varmasti on myös omavalvontaa, joka toimii. Työtä on tehty paljon, mutta en tiedä onko se ollut riittävää.

Aluehallintovirastoille ilmoitusten suuri määrä merkitsee sitä, että kahdessa viikossa pöydille on kertynyt asiamäärällä mitattuna monen vuoden työmäärä. Ilmoitukset aiotaan käydä läpi normaalin prosessin mukaisesti, mutta käsittelyajat voivat olla pitkiä.

– Toimimme niillä resursseilla, jotka ministeriöstä annetaan. Tällä hetkellä meillä on sijaisten rekrytointikielto ja virantäyttökielto ainakin toukokuun loppuun saakka, Remes sanoo.

Kirjoittaja

Anne Seppänen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030