Terveydenhuolto

Avi: Pohjanmaalla puutteita aikuispsykiatrian palveluissa

Potilaat ovat voineet joutua odottamaan aikaa tutkimuksiin sisältyville vastaanottokäynneille jopa vuosia.

Sari Kosonen
Adobe

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on selvittänyt Pohjanmaan hyvinvointialueen aikuispsykiatrian erikoissairaanhoidon palveluiden saatavuutta ja henkilöstön riittävyyttä.

Se on antanut alueelle huomautuksen.

Aluehallintovirasto arvioi, että aikuispsykiatrian erikoissairaanhoidon avohoidon palvelut eivät ole täysin toteutuneet hyvinvointialueella potilaiden tarpeiden mukaisesti. Varsinkin neuropsykiatristen tutkimusten kysyntä on kasvanut viime vuosina paljon, ja niihin pääsemisessä on esiintynyt hyvinvointialueella merkittäviä viiveitä.

Potilaat ovat voineet joutua odottamaan aikaa tutkimuksiin sisältyville vastaanottokäynneille jopa vuosia sen jälkeen, kun neuropsykiatristen tutkimusten tarve on todettu. Osaltaan tämä on johtunut siitä, että tutkimuksia ja hoidon seurantaa tekeviä lääkäreitä, psykologeja ja sairaanhoitajia on ollut käytössä liian vähän palveluiden kysyntään nähden.

Hyvinvointialue on tunnistanut neuropsykiatrisiin tutkimuksiin pääsyn ongelmat ja ryhtynyt toimenpiteisiin palveluiden saatavuuden varmistamiseksi. Tavoitteena on muun muassa siirtää aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriön tutkimusta ja -ohjausta perustasolle erikoisairaanhoidon jonojen lyhentämiseksi.

Valvonta-asiassa tuli esiin myös, että aikuispsykiatrian palveluita saavat potilaat eivät ole aina voineet asioida lääkärin kanssa äidinkielellään, suomeksi tai ruotsiksi. Tilanne on ollut kuitenkin kehittymässä myönteiseen suuntaan kielellisten oikeuksien toteutumisen osalta, kun kielitaitoisten lääkäreiden rekrytoinnissa on onnistuttu.

Aluehallintovirasto seuraa käynnissä olevien toimenpiteiden vaikutusta havaittujen epäkohtien korjaantumiseen.

Lue lisää: Tutkimusnäyttö auttaa kehittämään mielenterveyspalveluita

Kirjoittaja

Sari Kosonen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030