Ärsytysastman ehkäisy ja varhainen tunnistaminen tärkeää
Joka kuudes aikuisiällä puhjennut astma on työperäinen.
Työterveyslaitoksen erikoislääkärin Jussi Lanton väitöstutkimus osoittaa, että ärsytysastmaa sairastavien oireiden hallinta on heikentynyt verrattuna muihin astmapotilaisiin. Potilaille tuleekin tarjota nykyistä enemmän tukea oireiden hallintaan ja fyysisen aktiivisuuden ylläpitoon.
Altistuminen hengitysteitä ärsyttäville aineille voi johtaa ärsytysastman kehittymiseen. Tyypillisiä työssä esiintyviä ärsyttäviä aineita ovat hapot, emäkset ja hapettavat aineet.
– Ärsytysastman aiheuttajista, taudinkuvasta ja ennusteesta on vain vähän tutkittua tietoa, vaikka joka kuudes aikuisiällä puhjennut astma on työperäinen. Tutkimuksen tavoitteena oli saada tietoa ärsytysastmasta, jotta sen ennaltaehkäisyä ja hoitoa voidaan kehittää, sanoo Jussi Lantto tiedotteessa .
Heikko oireiden hallinta yhteydessä työkykyyn
Väitöstutkimuksessa selvisi, että potilailla oli runsaasta astmalääkityksestä huolimatta heikentynyt oireiden hallinta verrattuna muihin ammattiastmapotilaisiin. Astman pahenemisvaiheet ja heikentynyt fyysinen toimintakyky olivat potilailla yleisiä.
Ärsytysastmapotilaat myös arvioivat työkykynsä ja elämänlaatunsa huonommaksi kuin muut astmapotilaat.
– Heikko oireiden hallinta, päivittäinen astmalääkkeiden käyttö ja heikentynyt fyysinen kunto vaikuttavat olevan potilailla pitkäaikaisia haasteita. Nämä haasteet ovat myös yhteydessä toisiinsa.
Varhainen tunnistaminen tärkeää
Tutkimus korostaa, että ärsytysastman ennaltaehkäisy ja varhainen tunnistaminen on tärkeää. Potilaille tulee tarjota tukea oireiden hallintaan ja fyysisen aktiivisuuden ylläpitoon.
– Työpaikoilla ja työterveyshuolloissa on tärkeää tuntea hengitysteitä voimakkaasti ärsyttävät aineet ja niiden pitoisuudet hengitysilmassa sekä tehdä riittäviä toimia altistumisen vähentämiseksi. Ammattiastmaepäilyt on lähetettävä jatkotutkimuksiin Työterveyslaitokselle tai erikoissairaanhoitoon, Lantto sanoo.
Tutkimusaineisto koostui 69 potilaasta, joilla on diagnosoitu ärsytysastma Työterveyslaitoksessa vuosina 2004–2018. Suurin osa altistuneista työskenteli raskaassa teollisuudessa, kuten sellu-, kemian- tai metalliteollisuudessa.