Terveydenhuolto Suom Lääkäril 2025;80:e43391, www.laakarilehti.fi/e43391

Amfetamiinin käyttäjiä Suomessa eniten Euroopassa

Kannabis on Euroopan yleisin huume.

Ulla Toikkanen

Yleisimmin käytetty huume Euroopassa on kannabis, toisena tulee kokaiini, kolmantena ekstaasi ja neljäntenä amfetamiini Euroopan huumeviraston Eudan mukaan. Yleisimmin käytetyissä huumeissa on kuitenkin vaihtelua maittain.

Kannabista käytetään yleisimmin Tšekissä, Italiassa, Kroatiassa, Ranskassa ja Espanjassa. Näiden maiden 15–34-vuotiaista 19–23 prosenttia on käyttänyt kannabista viimeisen vuoden aikana. Vastaava osuus Suomessa on 15 prosenttia. 

Ekstaasia ja kokaiinia puolestaan käytetään useimmin Hollannissa ja Irlannissa. Kyseisissä maissa 15–34-vuotiaista ekstaasia käytti 6–10 prosenttia ja kokaiinia 5–6 prosenttia.

Euroopan huumevirasto kokoaa eri indikaattorien mukaan tietoa huumeista ja huumeiden käytöstä EU-maista sekä Norjasta ja Turkista.

Kokaiini yleistynyt hieman enemmän Suomessa

Suomessa kannabis on yleisin huume ja toiseksi tavallisin amfetamiini, jota käytetään Suomessa yleisemmin kuin muissa Euroopan maissa, kuvaa THL:n erikoistutkija Karoliina Karjalainen .

– Kokaiinin käyttö on yleistynyt Suomessa hieman enemmän kuin Euroopassa keskimäärin.

Amfetamiinia käytetään Suomen lisäksi tavallisimmin Kroatiassa, Hollannissa, Saksassa ja Irlannissa.

Kannabista viimeisen vuoden aikana käyttäneiden 15–34-vuotiaiden osuus väestöstä on Suomessa lähes sama kuin Euroopassa keskimäärin.

Euroopan maiden huumetilanteiden vertailussa on Karjalaisen mukaan hyvä ottaa huomioon se, että maiden tiedonkeruumenetelmissä ja -ajankohdissa on jonkin verran vaihtelua. 

Huumeiden käytön vaikutukset näkyvät hänen mukaansa varsin laajasti Euroopassa. Niitä on melko helposti saatavilla, ja valikoimat ovat aiempaa laajemmat.

– Markkinoille tulee myös uusia huumeita, joiden aiheuttamista terveyshaitoista ei välttämättä tiedetä.

Paljon suomalaisia nuoria kuolee huumeisiin

Euroopan huumevirasto kerää tietoja huumekuolemista, mutta niitä on Karjalaisen mielestä vaikeaa verrata maittain. Huumekuolemista raportoidaan absoluuttisia lukuja, mutta niitä ei ole suhteutettu väestömäärään. Lisäksi tietoja ei ole saatavilla aivan kaikista maista.

Hän sanoo, että Suomessa huumekuolemat painottuvat nuoriin ikäryhmiin.

– Alle 25-vuotiaiden osuus kaikista huumekuolemista on Suomessa yksi Euroopan suurimmista. Vuonna 2023 maassamme huumeisiin kuolleista lähes 30 prosenttia oli alle 25-vuotiaita .

Myös Itävallassa, Luxemburgissa ja Slovakiassa huumeisiin kuolleista yli 20 prosenttia on alle 25-vuotiaita. Sen sijaan muissa Euroopan maissa tämän ikäryhmän osuus huumeisiin kuolleista on alle 20 prosenttia. 

Tanskassa, Ruotsissa ja Norjassa noin 7–9 prosenttia huumeisiin kuolleista on alle 25-vuotiaita.

Lue lisää: Hallusinogeenien käyttö altistaa skitsofreniaryhmän psykooseille

Lue lisää: ADHD-lääkkeestä apua amfetamiiniriippuvuuden hoidossa

Lue lisää: Uusia huumausaineita ja psykoaktiivisia aineita kiellettyjen joukkoon

Kirjoittaja

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030