Aloituspaikkojen lisäys jo tänä vuonna toi kiirettä lääkiksiin
Luvattuja lisäresursseja aiotaan käyttää etenkin kliinisessä vaiheessa.
Kesäkuinen päätös lääkärikoulutuksen aloituspaikkojen lisäyksestä johti tiedekunnat pikaisiin toimiin kesken opiskelijavalinnan.
Yllätyksenä tuli, että aloituspaikat lisättiin jo tämän syksyn sisäänottoon.
– Tieto tuli häkellyttävän nopealla tahdilla, ensimmäinen varoitus pari viikkoa aikaisemmin ja lopullinen päätös päivässä. Ryhdyimme nopeasti miettimään, mitä se tarkoittaa alkavaan syksyyn, kertoo opetuksen varadekaani Eriika Savontaus Turun yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta.
Paikkojen määrä nousi yli 70 aloittajalla aiemmasta 755:stä. Helsingin, Tampereen ja Turun yliopistoihin tuli 15 uutta aloituspaikkaa, Oulun yliopistoon 16 ja Itä-Suomen yliopistoon 10.
Yliopistoille luvattiin lisäresurssia sen mukaisesti kuin dekaanit arvioivat sitä tarvittavan.
– Saamme kertakorvauksen, jonka pitäisi kattaa lähivuodet, Savontaus kertoo.
Lääkärien ja eläinlääkärien koulutukseen suunnattavat lisäresurssit ovat noin 23,4 miljoonaa euroa.
Lisäresurssit kliiniseen vaiheeseen
Turussa opiskelijamäärän lisäys tarkoittaa sitä, että ensimmäisinä vuosina pienryhmäopetuksessa ryhmäkoot kasvavat ryhmän koosta riippuen 1–2 opiskelijalla.
Aiempi sisäänottomäärä on Turussa ollut 145.
Suuremmat haasteet ovat edessä, kun nyt aloittava vuosikurssi ehtii kliiniseen vaiheeseen.
– Panostamme lisäresursseja sinne, jotta pystymme pitämään opetusryhmät silloin pienempinä, Savontaus kertoo.
Miettimistä on siinä, miten kliininen opetus sairaaloissa ja terveyskeskuksissa saadaan toteutumaan. Tämä on kiinni myös hyvinvointialueiden tilanteista.
– Pyrimme tässä tekemään yhteistyötä Varsinais-Suomen hyvinvointialueen, sekä hajautuskumppaneidemme Satakunnan ja Pohjanmaan hyvinvointialueiden, ja Ahvenanmaan kanssa.
Pullonkaulat käydään läpi
Oulussa lääketieteeseen valittiin tänä syksynä 172 opiskelijaa, 16 aiempaa enemmän.
– Käytännössä lukumäärän lisäys on sitä luokkaa, että käymme läpi kaikki pullonkaulat koko kuuden vuoden opetuksen osalta, kertoo Oulun yliopiston yleislääketieteen professori Juha Auvinen .
Tarkoitus on käydä läpi lukuvuosi kerrallaan koko sisältö ja opetussuunnitelma.
Auvinen huomauttaa, että aloittajien määrään vaikuttaa joka vuosi jonkin verran se, kuinka moni opiskelupaikan saaneista suuntaakin ensin varusmiespalvelukseen. Seuraavina vuosina opiskelijamäärään vaikuttaa myös eri syistä välivuotta pitävien määrä.
– Vaihteluväli tässä on oikeastaan suurempi kuin sisäänoton lisäys.
Hänen mukaansa kasvaneen sisäänottomäärän aiheuttamat muutokset opetussuunnitelmaan ovat pienempiä kuin muun käynnissä olevan kehittämisen vaikutus.
– Yliopiston kannalta on merkityksellistä, että koulutuksen laatu pystytään säilyttämään niillä resursseilla, jotka ovat käytössä. Kesäkuun päätöksessä osoitettiin tiedekuntiin rahoitusta paljon enemmän kuin normaalisti lääketieteen opetukseen, se on myönteinen asia.