Aivoverenvuodon kuolleisuudessa eroja yliopistosairaaloiden välillä
Helsingin ja Oulun yliopistollisissa sairaaloissa hoidetuilla potilailla kuolleisuusluvut olivat pienimmät, selviää tutkimuksesta.
Lukinkalvonalainen aivoverenvuoto eli subaraknoidaalivuoto (SAV) on yksi vaarallisimmista aivoverenkiertohäiriöistä. Siihen menehtyy jopa 40 prosenttia sairastuneista ensimmäisen kuukauden kuluessa.
Ennusteessa on suuria eroja suomalaisten yliopistosairaaloiden välillä, ilmenee Neurology-lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.
Tutkimusaineisto koostui lähes 10 000 SAV-tapauksesta vuosilta 1998–2017. Aineisto sisälsi tiedot myös potilaista, jotka menehtyivät ennen neurokirurgiseen hoitoon pääsemistä.
Suomessa SAV-potilaiden hoito on keskitetty viiteen yliopistolliseen sairaalaan (Hus, Tays, Tyks, Oys ja Kys). Tutkimuksen mukaan Suomen pienimmät SAV-kuolleisuusluvut olivat Helsingin ja Oulun yliopistollisissa sairaaloissa hoidetuilla potilailla, ja korkeimmat Turun yliopistollisessa sairaalassa. Tutkimusajanjakson aikana ennusteet paranivat eniten Helsingissä ja Tampereella.
Suurimman ja pienimmän kuolleisuuden ero yliopistosairaala-alueiden välillä oli 52 prosenttia. Erot olivat samankaltaisia naisilla ja miehillä kaikissa ikäryhmissä.
Kansainvälisessä vertailussa Suomen kaikkien SAV-potilaiden sairaalakuolleisuus oli 20 prosenttia ja Hus-alueella alle 17 prosenttia tutkimusajanjakson lopulla. Norjassa, Isossa-Britanniassa ja Australiassa vastaavat luvut ovat kansallisissa tutkimuksissa olleet noin 25 prosenttia.
Tutkijoiden mukaan aineiston perusteella ei voi sanoa, mistä kuolleisuuserot sairaaloiden välillä johtuvat. Syiden selvittämiseksi tarvitaan lisää tutkimusta.